Newton olun demiyorum ama…

Yayın tarihi: 20 Mart 2020 Cuma 11:37 am - Güncelleme: 20 Mart 2020 Cuma 11:37 am

Zeynel Lüle

Belli ki uzun bir süre evde kalacaksınız. Beraber olmadığınız ailenizle, sevdiklerinizle baş başa olacaksınız. Belki de bu süreyi yalnız geçireceksiniz. Sıkılmanıza hiç gerek yok. O kadar çok yapacak şey var ki…

Tarihin en etkili bilim insanlarından biri olarak kabul edilen Isaac Newton bir elmanın yeryüzüne düşüşünü gözlemleyerek dünyaya bakışımızı değiştirdi. 1665’de Londra nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ölümüne sebep olan ‘Büyük Veba Salgını’ yaşanıyordu. Newton ve onun gibiler, bir seneyi aşkın bir süre eve kapandılar. Newton’un o esinlendiği elma bahçesindeydi. Evrensel kütle çekim yasasını ve hareket yasalarını formülleştiren Newton ayrıca optik bilimine önemli katkılar sağladı ve matematiksel analizin giriş kısmı olan sonsuz küçükler hesabını geliştirdi. Veba salgını buna sebep oldu.

Bugün adeta dünyanın gidişatını değiştiren Covid-19 salgınında olduğu gibi, o zaman da yetkililer salgını önlemek için insanları evde kalmaya teşvik etti.

Toplumdan izole bir şekilde yaşayan Newton, bu süreçte en büyük teori ve keşiflerine temel olan önemli bilimsel çalışmalar yürüttü. Çiftlikte geçirdiği bu sürede, kütle çekimi üzerinde düşünmeye başladı. Newton’a bu ilhamı veren ünlü elma, ağacının çiftlikteki bahçesindeydi.

Ayrıca Newton, evinde karanlık bir odada güneş ışığını bir prizmaya tutarak ışık tayfı oluşturmuş ve beyaz ışığın tek başına bir birim olmadığını fark etmişti. Bu deneyler sonucunda Newton mercekli teleskopların kusurlar yarattığını fark etti ve tek başına yansıtmalı teleskopu geliştirdi.

Neden olmasın?

Bir ‘Newton’ olun demiyorum tabii… Ama yaratıcı yönünüzü bu ‘izole’ halinizde acaba kullanamaz mısınız? Bu süreyi bir tatil gibi görmeyip, işinizin, okulunuzun sizden ‘çaldığı’ yıllarınızın eksikliğini gidermez mi, bu süreyi yaratarak geçiremez misiniz?

Yüzlerce kişiyle aynı çatı altında geçirdiğiniz günler artık bitti. Ama kış bitmedi. Belki de evinizde değişiklik yapma zamanı çoktan geldi. Duvarlarınızı istediğiniz renge boyamak, perdelerinizi yenilemek, eşyaların yerini değiştirmek için bir fırsat doğmuş olamaz mı?

Eğlenceli, öğretici faaliyetlerin zamanı geldi belki de. Çocuklarınıza saatlerce kitap okuyabilirsiniz, Kış sebzeleriyle ilginç çorbalar yapın.

Evinizde bilgisayar başında yeni bir dil öğrenmeye adayın kendinizi. Vaktiniz ve seçenekleriniz bol, mazeretiniz de yok!

Aylardır sızdıran duş başlığıydı, soğuk giren pencerelere sünger çekmekti, kırılan vazoyu yapıştırmaktı derken, biriken ev işlerini listeleyip çözün.

Hazır evdeyken, uzun zamandır görmediğiniz arkadaşlarınızı tek tek arayın.
Balkonunuzdaki, bahçenizdeki bitkilerle ilgilenin. Kendinize zaman kısıtlaması koyup ilkbahara kadar, okumak istediğiniz kitapları okuyun.

Evet bir Newton olun demiyorum ama neden olmasın, hem kendinize hem de insanlığa faydalı bir meşgale bulamaz mısınız?

Binlerce insanın ölümüne yol açan veba, Newton’un insanlık tarihini değiştirmesine neden oldu.

Belki bahçenizde elma ağacı yoktur ama yine de siz bir çevrenize bakın. İçimizden bir Newton çıkmaz mı acaba?