New York’ta yasağa rağmen meydanlar doldu… CNN muhabirinden Türkiye için dikkat çeken sözler

Yayın tarihi: 3 Haziran 2020 Çarşamba 2:26 pm - Güncelleme: 3 Haziran 2020 Çarşamba 5:49 pm

ABD’de George Floyd’un gözaltında polis tarafından öldürülüşünün sekizinci gününde ırkçılık karşıtı gösteriler sürdü. Floyd’un memleketi Houston’ta büyük yürüyüşler düzenlendi. Floyd’un ailesi, arkadaşları ön safta yürüdü. New York’da sokağa çıkma yasağına rağmen on binlerce kişi yürüyüşe katıldı. CNN muhabiri ABD’de yaşananları “korkunç” olarak yorumlarken “Buradaki gibi korkunç görüntüleri ben Türkiye’de, Mısır’da, İsrail-Filistin arasında gördüm. Bunlar kıyaslanmak isteyeceğimiz ülkeler değil” ifadelerini kullandı. Floyd’un cenazesi, 9 Haziran’da Houston’da toprağa verilecek.

60 bin kişinin katıldığı yürüyüşün ön sırasında Floyd’un ailesi ve arkadaşları yürüdü. Şehrin belediye başkanı ve emniyet müdürünün de katıldığı yürüyüş başlamadan önce Floyd ve polis tarafından öldürülen tüm siyah Amerikalıların anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

ABD polisinin öldürdüğü Floyd’un ailesinden ilk açıklama

Uykusuz’dan Gezi göndermeli George Floyd kapağı!

NonStop Rıders  binicilik kulübüne mensup birçok kişi yürüyüşe at üstünde geldi.

Liverpool’dan ‘George Floyd’ protestosu!

NEW YORK’TA BÜYÜK YÜRÜYÜŞ

Bir haftalık sokağa çıkma yasağının yürürlükte olduğu New York şehrinde de büyük bir yürüyüş yapıldı.

Müzik dünyası George Floyd için sustu

New York’ta zaman zaman trafiği kapatan binlerce eylemciye Times Meydanı’nda sağlık çalışanları da destek verdi. Broadway Caddesi üzerinde ise göstericiler çevreledikleri polislerden diz çökmesini istedi ancak polisler diz çökmedi.

Macaristan’dan ‘George Floyd’u’ anan futbolcuya ceza

Yasağın başladığı sekizde hâlâ devam eden yürüyüşün bitiminde büyük bir kalabalık, polisin yolları kesmesi nedeniyle Manhattan köprüsü üzerinde iki saat mahsur kaldı.

 

GAZETECİLER HEDEFTE

ABD’de ırkçılık gösterileri başladığından beri her gün polisin gazetecileri hedef aldığı olaylar yaşanıyor.

Başkent Washıngton’da Beyaz Saray’ın önünde canlı yayın yapan televizyon ekibinin kameramanı saldırıya uğradı.

2 haziran’da Seaatle şehrinde canlı yayın yapan bir televizyon ekibinin muhabiriyse polisin attığı gaz fişeğiyle kolundan yaralandı.

CNN MUHABİRİ: BU KORKUNÇ GÖRÜNTÜLERİ TÜRKİYE’DE GÖRDÜM

Türkiye’de Gezi Direnişine, Mısır’daki protestolara ve İsrail-Filistin hattındaki çatışmalara tanık olan CNN muhabiri Alexander Marquardt, ABD’de yaşananları “korkunç” olarak yorumladı. Marquardt, “Buradaki gibi korkunç görüntüleri ben Türkiye’de, Mısır’da, İsrail-Filistin arasında gördüm. Bunlar kıyaslanmak isteyeceğimiz ülkeler değil” ifadelerini kullandı.

ABD’deki protestoları takip eden TRT World ekibine iki ayrı saldırı

PAPA FRANCİS: ABD KENDİNİ YENİLGİYE UĞRATTI

Katolik âleminin ruhani lideri Papa Francis, George Floyd’un ölümünün ardından ABD’de patlak veren protestolardaki polis şiddetini kınadı. ‘Kimsenin ırkçılığa göz yummaması gerektiğini söyleyen’ Papa, ‘ABD’nin kendini yenilgiye uğrattığını’ söyledi.

Papa, Vatikan’daki haftalık konuşmasında yaptığı açıklamasında, George Floyd’un ölümünün ‘trajik’ olduğunu ifade etti. Papa Francis, ‘Kimsenin ırkçılığa göz yummaması gerektiğini’ dile getirerek, “ABD kendini yenilgiye uğratmıştır” dedi.

EN AZ 40 KENTTE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR

Amerikan medyasının derlediği haberlere göre Floyd protestolarında 7. gün geride kalırken, ülke genelinde en az 40 kentte pazartesi gecesi sokağa çıkma yasağının uygulandığı bildirildi.

Başkent Washington ve New York da dahil ülkenin önde gelen birçok kenti yeni haftaya gece sokağa çıkma yasaklarıyla başlamış oldu. Söz konusu kentlerin çoğunda salı gecesi de aynı yasak uygulanmaya devam edecek.

Benzer şekilde en az 23 kentte de Ulusal Muhafız Birliklerinin polise yardımcı olmak ve olayları kontrol altına alabilmek için görev yaptığı bilgisi paylaşıldı.