New York Mahkemesi Halkbank’ı görüşecek

Yayın tarihi: 4 Kasım 2019 Pazartesi 6:10 pm - Güncelleme: 4 Kasım 2019 Pazartesi 6:23 pm

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi yarın Halkbank aleyhine açtığı davayı görüşmeye devam edecek. 22 Ekim’de yapılan ilk duruşmada Halkbank’ı temsil eden kimsenin bulunmaması üzerine 5 Kasım’da ikinci kez yapılacak duruşma için tebligat gönderilmişti.

Halkbank’la ilgili hazırlanan 45 sayfalık iddianamede, ‘ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal etmek için komplo kurmak, bankacılık dolandırıcılığı, bankacılık dolandırıcılığı yapmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak ve kara para aklamak amacıyla komplo kurmak’ gibi suçlamalar yapılıyor.

İddianame: https://www.justice.gov/opa/press-release/file/1210396/download

New York Manhattan Federal Mahkeme savcısı Geoffrey S. Berman tarafından hazırlanan iddianamenin, açıkça belirtilmemesine ragmen dolandırıcılık ve para aklamadan yargılanan altın tüccarı Rıza Sarraf ve Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılamaları sırasında verdiği ifadelerden yola çıkarak hazırlandığı anlaşılıyor.

Rıza Sarraf ve Hakan Atilla davasında da savcılık görevi yapan Berman, ‘İran’ın Türkiye’nin ulusal petrol ve doğal gaz şirketine petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği gelirin Halkbank’taki hesaplara aktarıldığı, bu hesapların İran Merkez Bankası, İran Ulusal Petrol Şirketi ve Ulusal İran Gaz Şirketi adına olduğunu’ öne sürüyor.

İddianamede Rıza Sarraf’ın eski Bakan Mehmet Zafer Çağlayan’a 70 milyon (dolar, euro ve Türk parası) rüşvet verdiği iddiası ve eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın aldığı iddia edilen rüşvet ve ilişkilere yer veriliyor.
Bilindiği gibi, Mehmet Hakan Atilla geçen Temmuz ayında tahliye edilmiş, Türkiye’ye dönmüştü.

Halkbank davasına da Rıza Saraf ve Hakan Atilla davasını yürüten Hakim Richard Berman bakıyor.