New York kripto madenciliğini askıya almayı planlıyor

Yayın tarihi: 5 Mayıs 2021 Çarşamba 3:15 pm - Güncelleme: 5 Mayıs 2021 Çarşamba 3:15 pm

New York Senatörü Kevin S. Parker, eyalet genelindeki kripto para madencilerinin 3 yıllığına geçici olarak durdurulması için bir tasarı hazırladı. Tasarı, değerlendirilmesi için Çevre Koruma Komitesine aktarıldı.

Senato’ya 3 Mayıs’ta sunulan tasarıda, kripto para madenciliği yapan tesislerin çevreye olan etkisinin değerlendirilmesi ve bu yönde bir rapor hazırlanması öneriliyor.

Tasarının kabul edilmesi halinde, New York’un emisyon hedefleriyle örtüşmeyen tesislerin madencilik yapmasına izin verilmeyecek.

Tasarıda, tek bir kripto para işlemi için harcanan elektriğin “ABD’deki ortalama bir hanenin bir ayda harcadığı elektriğe denk” olduğu, yerel maden tesislerinin New York’ta harcanan enerji miktarını artırdığı belirtiliyor.

Senatör Parker, kripto para madenciliğinin eyalet genelinde 3 yıl boyunca askıya alınmasını öneriyor. Bu zaman zarfında, maden tesislerinin gaz emisyonunu, bölgedeki su ile hava kalitesini ve vahşi yaşamı nasıl etkilediği incelenecek.

Değerlendirme sonucunda, 2019’da onaylanan Climate Leadership and Community Protection Yasasına aykırı olduğu belirlenen tesislere madencilik yapma izni verilmeyecek.

EMİSYONU İNDİRMEYİ AMAÇLIYOR

New York Valisi Andrew Cuomo, imzaladığı bu yasayla New York’taki emisyonları 2040’a kadar tamamen sıfırlama taahhütünde bulundu.

Aynı yasa doğrultusunda, 2030’a gelindiğinde New York’ta kullanılan toplam elektriğin %70’inin, yenilenebilir kaynaklardan tedarik ediliyor olması hedefleniyor.

Kripto para madencileri, bunların ışığında faaliyet göstermeyi sürdürüyor. CoinDesk’in haberine göre Finger Lakes’teki eski bir kömür santralinde kripto para madenciliği yapılabilmek için 19 megawatt gücünde doğalgaz yakılıyor.

Tesisin işletmecisi olan Greenidge Generation, bu kapasiteyi 2025’e kadar 500 megawatt’a çıkarmayı planlıyor.