New York Belediye Başkanı hakkındaki rüşvet iddianamesinde çok çarpıcı iddialar!

Yayın tarihi: 27 Eylül 2024 Cuma 2:46 pm - Güncelleme: 27 Eylül 2024 Cuma 2:49 pm

Haber: tele1.com.tr

ABD’de hakkında soruşturma başlatılan New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında hazırlanan iddianamede Türkiye’yle ilgili detaylar dikkat çekti. Söz konusu iddianamede THY yolculuklarından elde edilen karlar, Türkevi binasının açılışındaki ‘kayırma’ iddiası, Türk iş insanının yasadışı bahis önerileri gibi iddialar yer aldı.

New York Belediye Başkanı Eric Adams’la ilgili olarak New York savcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda dava açılmasına karar verildi. Adams hakkında hazırlanan iddianame duyuruldu. İddianamede Adams, yardımcısı Rana Abbasova, THY New York Genel Müdürü Cenk Öcal ve Türk iş insanı Arda Sayıner’in konuşmalarına yer verildi.

New York Times’in aktardığına göre, Adams hakkındaki iddialardan 10 tanesi şöyle:

1- THY İLE BİLET PAZARLIĞI

2021 yılının haziran ayında, Belediye Başkanı Eric Adams’ın Demokratik ön seçimleri kazanmasının ardından bir yardımcısı, Türk Hava Yolları New York Genel Müdürü Cenk Öcal’a, Adams için İstanbul’a uçuş rezervasyonu yapması talimatını verdi. Bu kişinin, o dönemde Adams’ın Türkiye ile olan bağlantısı olan Rana Abbasova olduğu belirtiliyor.

Öcal, söz konusu çalışana bilet fiyatını 50 dolar olarak söyledi. Çalışan ise bu fiyatın çok dikkat çekeceğini söyleyerek ‘gerçekçi’ bir fiyat talep etti.

Abbasova Öcal’a, “Hayır, canım. 50 dolar mı? Uygun bir fiyat belirt,” diyerek yanıtladı. “Her adımı izleniyor. 1,000 dolar civarı olsun. Gerçekçi olalım. Ücretsiz uçtuğunu söylemesinler. Medyanın dikkati şu an Eric’te” dedi.

Abbasova’nın itirazının ardından Addams’a buisness class olarak 2 bin 200 dolara bilet ayarlandı. Normalde ise biletin maliyetinin 15 bin dolar civarında olması gerektiği belirtildi.
Abbasova, Adams’ın İstanbul’da nerede kalması gerektiğini sorduğunda, Öcal Four Seasons otelini önerdi.

Abbasova, otelin pahalı olduğunu belirttiğinde, Öcal “Neden umursasın? Ödemeyecek. Onun adı hiçbir şeyde yer almayacak” yanıtını verdi.

Birkaç gün sonra Adams, seyahati iptal etti.

Savcılar, 2016 yılından bu yana Adams’ın 100,000 dolardan fazla seyahat çıkarı sağladığını ve bunu yasal olarak bildirmediğini ifade ediyor. Savcılar, Adams’ın Brooklyn ilçe başkanı, seçilmiş belediye başkanı ve belediye başkanı olarak benefaktörlerine resmi eylemleriyle karşılık verdiğini öne sürüyor.

2- TÜRK İŞ İNSANI: ANKARA’DAKİ BÜYÜKLERİMİZLE KONUŞACAĞIM

2021 kasım ayında Eric Adams’ın belediye başkanı seçilmesinin hemen ardından, iş insanı ve kendini marka danışmanı olarak tanımlayan Arda Sayıner, diğer bir iş insanına, “Ankara’daki büyüklerimizle konuşup bunu ülkemizin lobisi için nasıl avantaja çevirebileceğimizi konuşacağım” dedi.

Aynı dönemde, Türk Dışişleri Bakanı Adams’a ‘kişisel olarak dikkat ettiğini’ belirtirken, o zamanlar Türkiye’nin başkonsolosu olan Reyhan Özgür, Abbasova’ya Adams’ın diğer Türk temaslarıyla “uğraşmaması gerektiğini” iletti.

2021 yılında Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan isim Mevlüt Çavuşoğlu’ydu.

3- THY BİLETLERİN FATURASINI ÜSTLENİP ŞOFÖR AYARLAMIŞ

Eric Adams, 2022’de göreve başlamadan önce, partneriyle birlikte “ruhsal yolculuk” olarak tanımladığı bir seyahat için Gana’ya gitti. O dönemde, Adams’ın sözcüsü, seçilmiş belediye başkanının seyahatin masraflarını kendisinin karşıladığını ancak politik gereklilik nedeniyle makbuzları açıklamayacaklarını bildirdi.

İddianameye göre, aslında Türk Hava Yolları, business class biletlerinin 14,000 dolarlık faturasının çoğunu üstlendi. İstanbul’daki dokuz saatlik aktarma süresince, Başkonsolos Reyhan Özgür, Adams ve partnerini lüks bir restorana götürmesi için bir BMW şoförü ayarladı.

Özgür, Abbasova’ya aktarmanın gizli kalacağına dair söz verdi.

4- TÜRKEVİ AÇILIŞINDA ‘RUHSAT’ KAYIRMASI: YARDIM SIRASI GELDİ

Eylül 2021’de, Özgür, Eric Adams’tan Manhattan’da inşa edilecek yeni Türk Konsolosluğu için İtfaiye Departmanı onayı almasını istedi. Ancak, konsolosluğun “ciddi” yangın güvenliği eksiklikleri bulunduğu belirtiliyordu.

Zaman kritik bir öneme sahipti. Reyhan Özgür, konsolosluğun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na bağlı olarak Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti için açılmasını istedi.
Bir telefon görüşmesinde, Özgür, Abbasova’ya Adams’ın Türkiye’ye yardım etme sırasının geldiğini iletti. Abbasova, bu mesajı Adams’a iletti; Adams ise “Biliyorum,” yanıtını verdi.

Savcıların ifadelerine göre, Adams talimatlara uygun hareket etti ve itfaiye komiserine defalarca mesaj gönderdi. Komiser, Adams’ın gözetiminde işini korumaya çalışıyordu.

Yangın güvenliği denetimlerini yürüten bir İtfaiye Departmanı yetkilisine, binanın açılışını sağlamadığı takdirde işini kaybedeceği bildirildi. Oysa ki bir departman çalışanı binayı “kullanım için güvenli değil” olarak değerlendirmişti. Yetkili, kendisine verilen talimatı yerine getirdi.

Özgür, 10 Eylül’de Adams’a “Sen Türkiye’nin gerçek bir dostusun,” mesajını gönderdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 gün sonra gökdelenin açılış törenine katıldı.

5- YASADIŞI BAĞIŞ DESTEĞİ

Eric Adams, 2021 belediye başkanlığı kampanyası için para toplarken, marka danışmanı Arda Sayıner, Abbasova’ya gönderdiği bir mesajda, Adams için yasadışı yurt dışı bağışları toplamasını önerdi.

Adams bu öneriyi kabul etti.

Geçtiğimiz kasım ayında, FBI, Abbasova’nın evinde arama yaptı ve kısa süre sonra Abbasova, belediye başkanına karşı çıkarak savcılarla iş birliği yapmaya başladı.

6- ‘MESAJLARI SİL’ UYARISI

2019’da, Türk Hava Yolları New York Genel Müdürü Cenk Öcal tarafından düzenlenecek bir başka olası Türkiye seyahatiyle ilgili yapılan mesajlaşmada, Abbasova, Adams’a “Lütfen bana gönderdiğin tüm mesajları sil” hatırlatmasını yaptı.

Adams ise, “Her zaman yaparım,” yanıtını verdi.

7- TÜRK MARKA TEMSİLCİSİYLE RESTORANDA TOPLANTI

Eric Adams, göreve başladıktan iki hafta geçmeden, New York’taki lüks bir restoranda Abbasova ve marka temsilcisi Sayıner ile bir araya gelerek yurt dışı bağışlarını toplama konusunu görüştü.

Toplantıda, savcıların ifadelerine göre, Sayıner Adams için Türkiye’deki kampanya fonlarını toplama çabalarından bahsetti. Gelecekte daha fazla yurt dışı katkısı toplayabileceğini belirtti. Ayrıca, Adams’ın Türkiye’yi ziyaret etmesi ve oradaki iş insanlarıyla görüşmesi durumunda 2025 kampanyası için daha fazla bağış toplayabileceğini de söyledi.

İddianamede, “Adams, yurt dışı katkı teklifini memnuniyetle karşıladı” denildi.

8- TÜRK MARKA TEMSİLCİSİNİN SAHTE BAĞIŞ İÇİN KULLANDIĞI PARALAR

Eylül 2023’te, Eric Adams, New York’ta “uluslararası sürdürülebilirlik liderleri” tarafından düzenlendiği iddia edilen bir akşam yemeğinde bir grup yabancı bağışçıyla bir araya geldi.

Kişi başı ücret 5 bin dolardı. İddianameye göre, Sayıner, katılımcılardan, çoğu yabancı uyruklu olanların ödemelerini topladı ve ardından bu paranın bir kısmını kampanyaya sahte bağışlar yapmak için kullandı.

Sayıner’in, etkinlik hakkında Hürriyet gazetesine yazdı. Kendisine bir doğum günü pastası verildi. Sayıner, “Pasta kestiğim Adams’tan doğum günü hediyesi olarak, yıl sonundan önce Türkiye’yi yeniden ziyaret etme sözü aldım” yazdı.

9. SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPMAMA SÖZÜ

Nisan 2022’de, Ermeni Soykırımı Anma Günü yaklaşırken, Başkonsolos Reyhan Özgür, Abbasova’dan Adams’ın bu olay hakkında konuşmayacağına dair güvence istedi.

Abbasova, “Adams’ın bir açıklama yapmayacağını onayladı” ve “Adams böyle bir açıklama yapmadı” ifadeleri savcıların açıklamalarında yer aldı.

2021’de, Başkan Biden, yüzyıldan daha önceki kitlesel ölümleri soykırım olarak tanıdı.

10. UNUTULAN TELEFON ŞİFRESİ

Kasım 2023’te FBI ajanları, Adams’ın kişisel telefonuna el koyduktan sonra, Adams, şifreyi yeni değiştirdiğini ve bu nedenle hatırlayamadığını iddia etti. Yeni şifreyi, personelin soruşturma nedeniyle yanlışlıkla ya da kasıtlı olarak herhangi bir şeyi silmesini önlemek için değiştirdiğini belirtti.

İddianameye göre, “Eric Adams’ın suç davranışlarına yönelik federal soruşturma devam ederken, bu soruşturmayı engelleme çabaları da sürdü.”

Özgür Özel’den New York Belediye Başkanı hakkındaki iddialara cevap

Kaynak: HABER MERKEZİ