Nevşin Mengü: TUS denklik sınavında 28 adayın 18’i yabancı uyruklu

Yayın tarihi: 11 Mart 2022 Cuma 12:25 pm - Güncelleme: 11 Mart 2022 Cuma 12:41 pm

Nevşin Mengü, sosyal medya hesabından TUS denklik sınavına giren bir araştırma görevlisinin kendisine attığı e-postayı paylaştı. Mengü, sınava giren yabancı uyrukluların optik kodlamayı bile yapacak düzeyde olmadığını aktardı.

Gazeteci Nevşin Mengü, Twitter hesabından TUS denklik sınavındaki görevli bir akademisyenin kendisine ulaştırdığı e-postayı paylaştı. Mengü, araştırma görevlisinin TUS denklik sınavında görevli olduğu salondaki 28 adayın 18’inin yabancı uyruklu olduğunu bildirdiğini açıkladı. Araştırma görevlisi Mengü’ye adayların Türkçelerinin kitapçığın muşambasını yırtmayın cümlesini bile anlamayacak düzeyde olduğunu aktardı.

OPTİK KODLAMAYI BİLE BİLMİYORLAR

Optik kodlama yapmayı bile bilmeyen “adayların” olduğunu aktaran Mengü’nün paylaşımları şöyle:

 

Geçtiğimiz pazar günü TUS denklik sınavında gözetmenlik yapan bir araştırma görevlisi mail attı. Şunları söylüyor: “Salonda 28 aday vardı 18’i yabancı uyrukluydu. Pasaportlarını kontrol ediyoruz sınava alırken.Adaylar Suriye, Türkmen, Kırgız, Afgan, Somali ve Irak…

Türki cumhuriyetleri ve hükümetin yakın ilişkilerin olduğu ülkelerdendi. Daha komiği adayların Türkçeleri o kadar zayıftı ki hiçbir dediğimi anlamıyorlardı. Mesela kitapçığın muşambasını ben demeden yırtmayın, kitapçığı açabilirsiniz demeden açmayın dememi bile anlamıyorlardı.

Dahası var. Optiğe kodlama yapmayı bilmiyordu yarısından çoğu. Mesela optikte ad soyad baba adı ve imza kısmı var. Hepsi aynı yerde ama imza atmamıştı bazısı. İmzanın ne olduğunu bilmediklerini bile düşündüm.”

Nevşin Mengü’den Fatih Altaylı’dan sonra bir yanıt da Faruk Bildirici’ye