Nevşin Mengü: Nazarbayev ve ailesi Kazakistan’dan ayrıldı

Yayın tarihi: 7 Ocak 2022 Cuma 3:32 pm - Güncelleme: 7 Ocak 2022 Cuma 3:32 pm

Kazakistan‘da LPG’ye yapılan zamlar sonrası 2 Ocak’ta başlayan protestolar sürüyor. Protesto gösterileri hakkında Gazeteci Nevşin Mengü önemli bir iddia ortaya attı. Mengü, Cumhurbaşkanı Nazarbayev ve ailesinin Kazakistan’dan ayrıldığını açıkladı.

Hükümetin istifa ettiği Kazakistan’da protestolar sürerken, gösterilerde çok sayıda insan hayatını kaybetti. Kazakistan lideri Tokayev protestocuları ‘terörist’ ilan ederek, uyarı yapılmadan ateş açılmasına ilişkin emir verdiğini açıkladı. Kazakistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkede yaşanan protesto olaylarında 2 bin 298 kişi gözaltına alındı.

NAZARBAYEV ÖLDÜ İDDİASI

Gazeteci Nevşin Mengü kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kazakistan Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ailesi ile birlikte ülkeden ayrıldığını iddia etti. Mengü’nün yaptığı paylaşım şu şekilde:

Bir dönem bitti. Yeni bir dönem başlıyor. SSCB’den ayrıldıktan sonra ülkenin ilk Cumhurbaşkanı olan Nazarbayev ve ailesi Kazakistan’dan ayrıldı. Ülkede sadece büyük oğlu Bolat Nazarbayev kaldı.

NURSULTAN NAZARBAYEV KİMDİR?

Kazakistan Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olan Nursultan Abişulı Nazarbayev, 6 Temmuz 1940 tarihinde Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti Almatı yakınlarındaki kırsal bir kasaba olan Çemolgan’da doğdu. II. Dünya Savaşı sonunda aile Çemolgan’a döndü ve Nazarbayev Rusça öğrenmeye başladı. Okuldaki başarıları nedeniyle Kaskelen’deki yatılı bir okula gönderildi.

Okuldan ayrıldıktan sonra Nazarbayev, Temirtau’daki Karağandı Çelik Fabrikası’nda devlet tarafından finanse edilen bir yıllık burs aldı. Yirmi yaşına geldiğinde, yüksek fırında “inanılmaz derecede ağır ve tehlikeli işler” yaparak nispeten iyi bir ücret kazanıyordu. Nazarbayev Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ne 1962’de katıldı ve Genç Komünist Ligi’nin (Komsomol) önde gelen bir üyesi oldu.

“ULUSUN LİDERİ” UNVANINA SAHİP

1972 yılında Karaganda Metalurji Kombinat Komünist Parti Komitesi sekreterliğine atandı ve dört yıl sonra Karaganda Bölgesel Parti Komitesi İkinci Sekreteri oldu. 1989 yılında Kazakistan Komünist Partisi Birinci Sekreteri seçildi ve Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası bağımsızlığını ilan eden Kazakistan’ın ilk cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca “Ulusun Lideri” (Elbaşı) unvanına sahiptir. 24 Aralık 1990’da başladığı cumhurbaşkanlığı görevinden 19 Mart 2019’da istifa etti. Günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı ömür boyu onursal başkanıdır. 2010’da Dünya Türkleri Asamblesi Genel Başkanı Ermentay Sultanmurat’ın yaptığı açıklama ile DTA tarafından Nursultan Nazarbayev Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

TikTok videosuyla gündem olan savcı, görevden uzaklaştırıldı