Nevruz paylaşımı yapan gazeteci Melis Alphan hakkında hapis istemi!

Yayın tarihi: 6 Nisan 2021 Salı 1:59 pm - Güncelleme: 6 Nisan 2021 Salı 2:21 pm

Gazeteci Melis Alphan hakkında Nevruz kutlamasına ilişkin fotoğraf paylaştığı gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 1.5 yıldan 7.5 yıla kadar hapsi istendi.

Gazeteci Melis Alphan’ın 6 yıl önce Instagram’da paylaştığı Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarına dair fotoğraf gerekçesiyle yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Melis Alphan ve avukatları savunmalarını yaptı. Savcılık da duruşmada mütalaasını açıkladı. Savcılık, Alphan’ın “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 1.5 yıldan 7.5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.

Melis Alphan savunması şu ifadeleri kullandı: “Hatırlatmak isterim ki bu korsan ya da illegal bir gösteri değil, Diyarbakır Valiliği’nin onayıyla gerçekleşmiş bir toplantıydı. Haliyle ben dahil hiçkimsenin, buradan paylaşılacak bir fotoğrafın bir gün karşımıza ‘suç’ olarak dikileceği aklımıza gelmedi.”

“BEN BURADAYSAM MEDYANIN YARISI DA BURADA OLMALI

“Bugün ben buradaysam, Yeni Şafak’tan Hürriyet’e, Milliyet’ten CNN Türk’e medyanın yarısı burada olmalı. Şu anda yargılanmama neden olan fotoğraf yeni değil, ‘çözüm süreci’ denilen, hükümet ve güvenlik kurumlarının da desteklediği 2015 sürecinden kalmadır. Abdullah Öcalan’ın mektubu okunurken ve o bayraklar dalgalanırken canlı yayın yapan haber kanallarını, ertesi gün yine bayraklarla dolu görüntüleri 9 sütuna manşetten açan gazeteleri, alkış tutan iktidara yakın gazeteciler de yargılanmadı. Sanırım durum bana özel.” Herkesin yayımladığı bir fotoğrafı paylaştım diye yıllarca hapsim isteniyor. Sosyal medya hesaplarım didik didik edilerek 6 yıl öncesinden bir paylaşım bulunuyor, bağlamından koparılıp bugüne taşınıyor. Ve bunun üzerinden terör propagandası yaptığım iddia ediliyor.”

“BELLİ Kİ HAKKIMDA SUÇ YARATILMAYA ÇALIŞILMIŞ”

“Belli ki hakkımda bir suç yaratılmaya çalışılmış. Instagram’da bir fotoğraf paylaştım diye özgürlüğümün elimden alınmak istenmesine inanmakta zorlanıyorum. Bunu ne vicdan, ne hukuk ne de mantık izah edebilir.Hakkımdaki bu suçlamanın hakla hukukla hiçbir ilgisi yok.”

 

İDDİANAMEDEN

5 Ocak 2021 tarihinde hazırlanan iddianamede, Alphan’ın 21 Mart 2015’de sosyal medya uygulaması Instagram üzerinden “Newroz Piroz Be” ifadesini kullanarak paylaşımda bulunduğu, söz konusu paylaşımda “çeşitli bayraklar ile Abdullah Öcalan’ın posterlerinin görüldüğü” ve Alphan’ın bu paylaştığı gönderiyle “terör örgütü propagandası yaptığı” iddia edildi.

İddianamede, Alphan’ın söz konusu fotoğrafta bayrakları görünen örgütlerin “cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde örgüt propagandası yaptığı” ileri sürüldü.

Alphan hakkında, Nevruz kutlaması gönderisi ve diğer paylaşımlarına dair değerlendirmeler üzerinden “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Gazeteci Melis Alphan maruz kaldığı tacizi anlattı: Bu adam sürekli panellerde, etkinliklerde….