Nevruz kutlamaları… Sancar’dan ‘üçüncü yol çağrısı’

Yayın tarihi: 20 Mart 2022 Pazar 3:52 pm - Güncelleme: 20 Mart 2022 Pazar 9:54 pm

Türkiye’nin dört bir yanında Nevruz çeşitli etkinliklerle kutlandı. İstanbul ve daha birçok ilde vatandaşlar Nevruz’u kutlarken Diyarbakır’daki kutlama yarın gerçekleşecek. İstanbul’da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Tek yol 3’üncü yoldur. Bu yol seçimde için değil uzun süreli bir stratejidir. Bu ülkeye güçlü ve gerçek demokrasiyi getirecek yoldur.” dedi. Ayrıca İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada Nevruz etkinliğinde 83 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Mezopotamya, Orta Asya ve Kafkasya’da binlerce yıldır baharın başlangıcı olarak kutlanan Nevruz, Türkiye’de coşkuyla kutlandı. Nevruz bu yıl 23 şehirde Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde kutlandı.

İstanbul Valiliği, HDP’nin İstanbul’da düzenlediği nevruz etkinliğinde 83 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, Yenikapı etkinlik alanında HDP tarafından düzenlenen nevruz etkinliğinin saat 12.30’da başlayıp, 16.30’da sona erdiği belirtilerek, “Etkinlikte, 2911 Sayılı Kanuna muhalefet nedeniyle 1’i aranan, 83 şüpheli gözaltına alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.

İSTANBUL

İstanbul’da Nevruz Yenikapı’da kutlandı. Yenikapı Metro İstasyonu’dan kutlama alanına kadar güvenlik önlemleri emniyet güçleri tarafından alındı.  Güüvenlik noktalarından geçen binlerce kişi Nevroz alanında gruplar halinde davul zurnalarla halay çekti.

Duvar’ın aktardığına göre; Yenikapı’daki Nevruz’a kutlamasına, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDK Eş Sözcüleri Çengiz Çiçek ve Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Yeşil ve Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın, SODAP Eşsözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı, SYKP Eşbaşkanı Cavit Uğur, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ile kitle örgütleri ve sendika temsilcileri katıldı.  Yenikapı’da konuşan Mithat Sancar şunları ifade etti:

“Gücümüzü birleştirdiğimizde bu düzeni değiştireceğiz. Bir avuç sermayederin bu ülkeyi harap etmesine son vereceğiz. Tek yol 3’üncü yoldur. Bu yol seçimde için değil uzun süreli bir stratejidir. Bu ülkeye güçlü ve gerçek demokrasiyi getirecek yoldur. Kürtlerin haklı ve onurlu mücadelesinde özgürlük yaşaması için giden yoldur. İnançları inkar edilen Alevilerin eşit yurttaş olarak kurulacağı yoldur. Emeği sömürülen açlığa ve yoksulluğa bırakılan yoldur. Bu ülkenin yüzde 90’ını açlık içinde yaşıyor. Bunun temelinde 3 temel politika var. Savaş, yandaşa rant ve soygun israf politikaları. Bizim emeğimiz bir avuç sermayederin elinde. AKP Genel Başkanı ne diyor. Diyorki ‘yoksulluk var diyenlere sesleniyorum bir merminin fiyatı nedir biliyor musun’ biz mermiye değil emekçiye ve yoksulun haklarını istiyoruz. Savaşa topa tanka değil emeğe ekmeğe özgürlüğe susadık. İşte bu Newroz bunları kazanmanın zamanıdır. Hep birlikte başaracağız. Sesimiz buradan Edirne’ye Sincan’a ve Avrupa’nın başka yerlerinde sürgün edilen yoldaşlara ulaşıyorç Özgürlükte buluşacağız ve bu buluşma yakındır.”

BATMAN

dokuz8haber’in aktardığına göre; Batman’ın Pazaryeri Mahallesi’nde bulunan Nevruz alanında kutlamalar büyük bir coşkuyla başladı. Sabahın erken saatlerinde binlerce kişi çevre köy ve ilçelerde kutlamalar için kente geldi. Birbirinden renkli yöresel kıyafetler giyen yurttaşlar, alkış, zılgıt ve sloganlarla alana akmaya başladı. Yurttaşlar, polisler tarafından kurulan 2 arama noktasında arandıktan sonra alana girdi.

ŞIRNAK

Şırnak’ın Silopi ilçesinde Nevruz alanında gerçekleştirilecek kutlamaya gelişler, sabahın erken saatlerinde başladı. Yöresel kıyafetleri ile alana ilk gelen kadınlar oldu. Beyaz tülbentleriyle gelen anneler de alanda ilk görülenler arasındaydı. Nevruz alanına alımların başlamasına saatler kala alan doldu.

VAN’DA KAR YAĞIŞINDA NEVRUZ KUTLAMASI

Van’da HDP tarafından düzenlenen etkinlikle nevruz, kar yağışı altında kutlandı.

Valilikten alınan izinle HDP’nin düzenlediği nevruz etkinliği, Van Kalesi’nin güneyindeki Atatürk Kültür Parkı’nda yapıldı. Polisin güvenlik önlemi aldığı alana gelenler, kurulan 2 güvenlik barikatından geçirildi, üst aramaları yapıldı. Kar yağışı altındaki nevruz kutlamasına HDP Van milletvekilleri Sezai Temelli, Tayip Temel ve Muazzez Orhan ile binlerce kişi katıldı. Etkinliğe katılanlar, yakılan nevruz ateşi etrafında, HDP’li yöneticilerle birlikte halay çekti.

(Kapak Fotoğrafı: Duvar)

Demirtaş Nevruz’u kutladı: Sesiniz Edirne’ye kadar ulaşıyor