Netflix ve Apple ödeme konusunda birbirine girebilir

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2022 Perşembe 9:30 am - Güncelleme: 27 Temmuz 2022 Çarşamba 2:25 pm

Apple her ne kadar ödemelerin kendi sistemi üzerinden yapılması konusunda uzun uğraş verse de bu savaşı kaybetti. Bu konuda harekete geçen ilk önemli isimlerden biriyse Netflix oldu.

Mobil işletim sisteminin Google ve Apple’ın kontrolünde olduğu bir gerçek. Bu iki şirketin sahip oldukları Android ve iOS platformları üzerinden onlarca milyar dolarlık gelirler elde ettiği de biliniyor. Her iki şirket için en önemli gelir kapılarından biri olan “mağaza içi uygulama satışlarından alınan komisyonlar” başlığı ise artık eskisi kadar getiri sağlayamayacak.

 

Bu konuda ilk günden itibaren Google daha yumuşak bir tavır izlerken, özellikle Apple kullanıcıların ödemelerinin her zaman için kendi platformu içerisinde, kendi ödeme yöntemleriyle yapmaları konusunda daha ısrarcı olan taraftı. Bu sayede her satıştan %30’a varan komisyon alan Apple, bu düzeninin bozulmaması için çok uğraş verdi ancak dünya genelinde pek çok bölgede ardı ardına açılan davalar, Apple’ı bu konuda çaresi bıraktı.

 

Netflix

İşte son alınan kararlara göre, Apple artık App Store’da harici linklere de geliştiricilerin ödeme almak için kullanıcıları kendi sistemlerine yönlendirmesine de müsaade etmek zorunda. Bu durumu lehine kullanan ilk önemli isimse Netflix oldu.

 

Artık iPhone ve iPad cihazları üzerinden App Store mağazası vasıtasıyla Netflix aboneliği başlatmak isteyen kullanıcılar, ödemelerini yapabilmek için Netflix’in kendi sistemine geçiş yapabiliyorlar. Bu aşamada ortaya çıkan bir uyarı, devam edilmesi halinde Apple ödeme sisteminin dışına çıkılacağının bilgisini veriyor. İşte bu durum, Netflix’in her satıştaki karını %30’a kadar arttırırken, Apple’ın ise benzer oranlarda kardan olmasına neden oluyor. Bakalım Netflix yeni gelirlerinin bir kısmını müşterileriyle paylaşarak abonelik fiyatları ucuzlatma yoluna başvuracak mı?

Avatar Frontiers of Pandora ne zaman çıkacak?