Netanyahu’yla konuşan Biden’dan İsrail açıklaması

Yayın tarihi: 14 Nisan 2024 Pazar 7:04 am - Güncelleme: 14 Nisan 2024 Pazar 12:35 pm

İran’ın insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle İsrail’e saldırı başlatmasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda konuşan ABD Başkanı Joe Biden İsrail’e destek açıklaması yaptı.

ABD Başkanı İran’ın İsrail’e düzenlediği hava saldırısıyla ilgili açıklamada bulundu. Biden, yaptığı yazılı açıklamada, “İran ile onun Yemen, Suriye ve Irak’taki bağlantılı örgütleri, bugün İsrail’deki askeri tesislere yönelik benzeri görülmemiş bir hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Talimatıyla, İsrail’in savunmasına yardımcı olabilmek için geçen hafta bazı ilave Amerikan askeri unsurlarının bölgeye kaydırıldığına işaret eden Biden, “Gelen insansız hava araçları ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesinde İsrail’e yardımcı olduk.” bilgisini verdi.

Netanyahu ile telefon görüşmesine atıf yapan Biden, “ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan sarsılmaz taahhüdünü yeniden vurguladığını” belirtti.

G-7 LİDERLERİ TOPLANACAK

Biden, İran’a verilecek ortak diplomatik tepkiyi görüşmek amacıyla pazar günü G-7 liderlerini toplayacağını da ifade etti. İsrail ve bölgedeki diğer müttefik ülkelerle görüşmelerine devam edeceklerini ve sürecin gidişatını değerlendireceklerini belirten Biden, her ne kadar Amerikan askerlerine yönelik herhangi saldırı olmasa da uyanık ve dikkatli davranacakları, vatandaşlarını korumak için ne gerekiyorsa yapacakları mesajını verdi.

ABD BASININDA DİKKAT ÇEKEN İDDİALAR

Biden’ın açıklamasına karşı Amerikan medya kuruluşu CNN ve Axios haber sitelerinde yer alan iddialar dikkat çekti. CNN’de ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, ‘İsrail’in İran’a yönelik karşı saldırısına ABD’nin destek vermeyeceğini’ söylediği iddia edildi.

Axios haber sitesine açıklama yapan, adı açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisi de benzer şekilde, İran’ı hedef alacak bir İsrail ‘karşı saldırısını’ ABD’nin desteklemediğini kaydetti.

İran’dan İsrail’e hava saldırısı! İsrail’de savaş kabinesine yetki verildi

Kaynak: AA