Nesrin Nas’dan TELE1 ekranlarından OHAL çıkışı: Korkarım bu ekonomik kriz nedeniyle…

Yayın tarihi: 14 Aralık 2021 Salı 2:05 pm - Güncelleme: 14 Aralık 2021 Salı 2:07 pm

TELE1 ekranlarında Zeynel Lüle’nin sunduğu Gerçeğin İzinde programına konuk olan İktisatçı-Siyasetçi Nesrin Nas, Özgenç’in OHAL çıkışı ve dün gerçekleşen Merkez Bankası toplantısı ile ilgili yorumlarda bulundu.

Prof. Dr. İzzet Özgenç, geçtiğimiz günlerde ekonomik bunalım nedeniyle OHAL ilan edilebileceğini belirtmişti. Özgenç, yaptığı paylaşımda “Kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle OLAĞANÜSTÜ HÂL ilânına (Any., m. 119), toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir” ifadelerini kullanmıştı. Programda Zeynel Lüle’nin konuğu olan Nesrin Nas, Özgenç’in OHAL çıkışıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“ŞU AN DÜŞÜNDÜKLERİ ÇOK DAHA FARKLI BİR ŞEY”

Nas, “Ülkede zaten bir OHAL var biliyorsunuz. Kimi hususlarda 1 kimi hususlarda 3 yıllığına uzatılmıştı. Torba yasa ile bunlar Temmuz’da, 2023 seçim ve 2024 yerel seçimleri kapsayacak şekilde uzatılmıştı. Çok da tepki gösterilmişti. Prof. Özgenç’in bunu bilmemesi mümkün değil, bu düzenlemenin uzatıldığını biliyor. Buna rağmen OHAL’e hazır olunmalı diye bir tweet atıyorsa şu an düşündükleri şey çok daha farklı bir şey diye düşünüyorum. Korkarım ki, bu ekonomik kriz nedeniyle, Yunanistan’da ekonomik kriz döneminde olduğu gibi bankadan para çekişlerine limit konulması gibi bir düzenleme olabilir, kişilerin alınacak mallara kısıtlama getirilebilir, ya da bunun çok daha ötesinde bir şey olabilir. Sayın Bakan’ın iş adamlarıyla yaptığı toplantıda dışarıya sızan söylemlerde; Bakan Nebati, iş adamlarına ‘her biriniz 100’er milyon dolar gibi bir parayı bozdursanız biz bu kritik dönemi atlatırız’ demiş. ” diyerek açıklamalarda bulundu.

Özgenç’in attığı tweeti de eleştiren Nas “Bu tweet ekonomik beklentileri bozuyor, bir paniğe yol açabilir. Bu krizin finansal kriz olarak derinleşmesi gibi çok vahim bir sonucu doğurabilir. Cumhurbaşkanı’nın yanında yöresinde bulunanlar attıkları mesajlara, verdiği demeçlere dikkat etmelidir. Son derece kritik bir dönemdeyiz.” dedi.

“BELKİ DE BİR SENARYONUN PARÇASIDIR”

Nesrin Nas sunucu Zeynel Lüle’nin bir zemin mi yaratmak isteniyor sorusuna yanıt vererek, “Bu mesajla gerçekten piyasalarda panik yaratma, insanların bankalar koşması, birikimlerini çekmesi, bunun bir bahaneye yol açıp ‘biz buna izin vermeyiz şu andan itibaren tüm işlemler durdurulmuştur, bu konuda OHAL ilan ediyoruz’ gibi bir senaryonun parçasıdır. Fakat her halükarda ciddi bir meseledir.” dedi.

Müdahale kâr etmedi, dolar yine 14’ü aştı

Merkez Bankası’nın dördüncü müdahalesi sonrası büyük toplantı!