Yazar Aziz Nesin tarafından kurulan Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu, vakfın yakınına kurulan İsmailağa cemaatine ait Rabıta Vakfı’nın kendilerini hedef gösterdiğini ve yaşananların bu süreçte geliştiğini ifade etti.
Nesin Vakfı’nın hesapları İstanbul Valiliği ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından 5 Nisan tarihinde engellendi. Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre; engellemenin nedeni 2017’de vakfın sosyal medya üzerinden yardım kampanyası yürütmesi olarak açıklandı. Ancak ayrıntılarda İsmailağa cemaatine ait olduğu belirtilen Rabıta Vakfı, Nesin Vakfı’nın yakınında bir araziye yerleşmesi dikkat çekiyor. Nesin Vakfı'nın yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu, bu yerleşimin ardından Rabıta Vakfı’nın çeşitli nedenlerle Nesin Vakfı’nı hedef gösterip tehdit ettiğini ifade etti. Cihangiroğlu hesap engel kararını ve Rabıta Vakfı’nın söz konusu süreçteki pozisyonunu anlattı.
50 YILLIK KURUM BİR GÜNDE FELÇ EDİLMEK İSTENDİ
Rabıta Vakfı'nın, Aziz Nesin Vakfı'nın hesaplarının bloke edilmesindeki rolünü anlatan Cihangiroğlu şu ifadelere yer verdi:
Yaklaşık beş yıl önce vakfın yanındaki araziyi bağışçıların kendi rızalarıyla yardım etmeleri sonucunda satın aldıklarını belirten Süleyman Cihangiroğlu, “Bunu bahane ederek hesaplara koydukları engellemeyle 50 yıllık koca kurum bir günde felç edilmek istendi. Varsayalım ki Nesin Vakfı’nın böyle bir kabahati oldu ki, bu asla söz konusu değil. Vakıf, kuruluş amacı içerisinde bağış kabul etme hakkı olan bir kurum” ifadelerini kullandı.
HESAP VERMEK ZORUNDA DEĞİLİZ DEDİLER
Engelleme işlemlerinden sonra avukatlar aracılığıyla genel müdürlükle iletişime geçtiklerini belirten Cihangiroğlu, “Kendilerine sadece ‘Blokeyi ne gerekçeyle koydunuz? Lütfen bununla ilgili yazıyı bize iletebilir misiniz?’ diye sorduk. Genel müdürlük, ‘Bizim yetkimiz var, yetkimizi kullandık. Size hesap vermek, herhangi bir yazı da vermek zorunda değiliz. Bizi istediğiniz yere şikâyet edin’ dediler” ifadelerini kullandı.
"RABITA VAKFI'NDAN BİR KİŞİ AYLARCA AZİZ NESİN VAKFI'NIN FOTOĞRAFINI ÇEKTİ"
Banka hesapları engellendikten sonra yeni hesap açtıklarını söyleyen Cihangiroğlu, “Elden gelen bağışları yeni açtığımız hesaplara yatırdık, kurumu döndürmeye çalıştık. Bayramdan önceki son mesai gününde çalışanların maaşlarını bayramdan önce ödeyelim dedik. O parayı yatırdığımız hesap da o gün engellendi” dedi. Şimdiye kadar birçok yere Rabıta Vakfı’yla ilgili şikâyette bulunduklarını ancak hiçbir şey yapılmadığını vurgulayan Cihangiroğlu, “Rabıta Vakfı’ndan bir kişi aylarca vakfımızın fotoğraflarını çekti. Bizim sokak kameralarından bunu tespit ettik. Jandarmaya şikâyet ettik. Şikâyet dilekçemizi verirken jandarmanın önünde bana saldırdı” ifadelerini kullandı.
İsmailağa cemaatine bağlı Rabıta Vakfı’yla tartışmalar başladıktan sonra bu problemlerle karşılaştıklarını belirten Cihangiroğlu, “Bir gece 23.00’te yüksek ses ve ses sistemiyle ibadet etmeye başladılar. Arayıp ‘Çocuklarımız uyuyor, rica etsek bunu daha makul saatlerde yapabilir misiniz?’ dedik. Bunu söyledikten sonra hakkımızda düşmanlaştırma söylemine başladılar” dedi.
"BURASI VAKIF DEĞİL"
Cumhuriyet Gazetesi söz konusu iddiaları Rabıta Vakfı’na sormak amacıyla vakfın sitesinde yer alan telefon numarasını aradı. Ancak yetkililerden “Burası vakıf değil” yanıtını aldı.
VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI
İstanbul Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada;
"Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu’nca denetimi yapılan Nesin Vakfı’nın izinsiz yardım toplama faaliyetinde bulunduğu tespit edilmiş ve düzenlenen 20.04.2020 tarihli denetim raporu, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nün 10.02.2021 tarihli yazıları ile gerekli yasal işlemler yapılmak üzere İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne gönderilmiştir."
"Konuyla ilgili olarak İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünce oluşturulan Denetim Komisyonu tarafından yapılan denetim neticesinde;
İzinsiz yardım toplama tutarının 4.204.943,09 TL olduğu,
2.234.085,52 TL’nin arazi alımı ve sair masraflar için sarf edildiği,
1.970.857,57 TL’nin ise harcanmadığı,
2021 yılı itibarıyla Vakıf hesaplarına “arsa”, “arazi alımı” ve “lise” vb. açıklamalar ile para girişlerinin halen devam ettiği tespit edilmiştir.
2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 29. Maddesinin 1, 8 ve 9. bentleri uyarınca tespiti yapılan izinsiz yardım toplama faaliyeti neticesinde;
2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu ve uygulamaları konusunda Vakfın bilgilendirilmesi, ihtar edilmesi,
Vakfın banka hesabının bloke edilmesi,
2860 Sayılı kanuna aykırı olarak yapılan faaliyet nedeniyle Nesin Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında idari para cezası uygulanması,
İzinsiz toplanan yardım tutarı ve arazi mülkiyetinin hazineye geçirilmesi işlemlerinin tesisi için ilçe kaymakamlığı ve ilgili birimlerimiz talimatlandırılmıştır.
Vakıf yetkililerine, bundan sonraki dönemde yardım toplama mevzuatı çerçevesinde izin başvurusunda bulunulması yönünde gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi.
https://tele1.com.tr/nesin-vakfinin-banka-hesaplari-bloke-edildi-617685/