Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş,  açıkladığı verilerle tartışmaların odağında olan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesabında açıklamadığı 'mal ve hizmetlerin aylık ortalama fiyatları' verilerini tek tek çıkartmış ve yayınlamıştı. Aktaş'ın listesine göre TÜİK temmuz ayında zeytinin kilosunu 136 lira, zeytinyağının litresini 116 lira olarak hesaplamıştı.

Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz de TÜİK’in enflasyon hesabında kullandığı madde ve ürün fiyatlarını gizlediğini belirterek dava açmıştı.

TÜİK'İN YANITI

 TÜİK ise bunun ardından mahkemeye gönderdiği yazıda "TÜFE kapsamında derlenen mal ve hizmetlerin aylık ortalama fiyatları ve madde ağırlıkları TÜİK internet sayfasında yayınlanmaktadır. TÜİK bu detayda veri yayınlayan az sayıda ulusal istatistik kurumundan biridir. Kullanıcıların yayınlanan ortalama fiyatlar ve madde ağırlıklarını kullanarak TÜFE’yi ufak sapmalarla hesaplamaları mümkündür. Bu doğrultuda, davacının hangi kapsamda bir fiyat verisinin eksikliğinden söz ettiği anlaşılamamıştır.”" açıklamasını yaptı.

'MEĞER YAYIMLANIYORMUŞ'

Kur Korumalı Mevduat 2025'te sonlanıyor! Kur Korumalı Mevduat 2025'te sonlanıyor!

TÜİK'in bu savunmasının ardından Aktaş Ekonomim'de yayımlanan yazısında şunları kaleme aldı:

TÜİK’in mahkemeye gönderdiği savunmayı okudum. Benimle ilgili eleştirilerin önemi yok, o konuda birkaç cümle ederim. Beni asıl hayretler içinde bırakan savunmadaki bir ifade oldu.

Herkesin aylardır, hatta yıllardır peşinden koştuğu madde fiyatları TÜİK tarafından meğer internet sayfasında açıklanıyormuş. “Hani nerede” dediğinizi duyar gibiyim, ben de bilmiyorum ama bu veriler yayımlanıyormuş; hem madde fiyatları, hem ağırlıklar. TÜİK öyle diyor.

Artık yapılması gereken TÜİK’in web sayfasına girip bu madde fiyatlarının ve ağırlıkların nerede yer aldığını bulmak olacak. Ama bulamazsınız; çünkü fiyatlar ve madde bazında ağırlıklar yok ki."

Ayrıca ilginç olan aynı savunmada madde fiyatlarının açıklanmamasının ne kadar yerinde olduğu görüşünün de yeniden dile getirilmesi. Bakın bu konuda ne söyleniyor:

“Manipülasyonlara mahal verilmemesi adına dünyanın önde gelen ülkelerinin hiçbirinde madde düzeyinde tüm fiyatlar hesaplanmamakta ve yayınlanmamaktadır. Ortaya çıkan tartışmalar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun, AB’ye üye ve aday ülkeler, EFTA ülkeleri, ABD ve Kanada’da olduğu gibi seçilmiş homojen maddeler haricinde kalan ürünlerin fiyatlarını yayınlamaması kararının ne denli isabetli bir karar olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.”

Kaynak: Ekonomim