Nerede bu TÜİK market? Zeytinden ucuz zeytinyağı: 116 lira

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2024 Salı 9:19 am - Güncelleme: 6 Ağustos 2024 Salı 10:28 am

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinde dikkate alınan mal ve hizmetlerin fiyatları ise market ve sektör fiyatlarıyla çelişiyor. TÜİK’e göre zeytin 136 liradan satılırken zeytinyağının litresi 116 lira.

Açıkladığı verilerle tartışmaların odağında olan TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon temmuzda yüzde 3,23 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78 olarak ölçüldü.  Emekliye, memura zam yapılmaması için türlü oyunlara baş vuran TÜİK şimdi de açıkladığı enflasyon verilerinde kullandığı sepet fiyatlarıyla market ve sektör ücretleriyle çelişti.

Emekliye, memura zammı düşük tutma oyunu temmuz enflasyonunu fırlattı

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK’in enflasyon sepetini açıkladı. Aktaş’ın açıkladığı sepete göre zeytin zeytinyağından daha pahalı. Aktaş’ın açıkladığı listeye göre TÜİK’te zeytinin kilosu 136 lirayken zeytinyağının litresi 116 lira.

ET TÜİK’TE 438 LİRA

Türkiye’de yurttaşlar et yemeğine hasret kalırken TÜİK yine market fiyatlarının çok altında bir fiyat açıkladı. TÜİK’e göre kuzu etinin kilosu 509 lirayken dana etinin kilosu ise 438 lira.

Adeta başka bir Türkiye’de yaşıyorlar! İşte TÜİK’in sır gibi sakladığı madde fiyatları

Bez fiyatlarındaki aşırı artışların ardından yurttaşlar bebeklerinin altını değiştirmek için geleneksel yöntemlere başvururken TÜİK’in listesinde bebek bezinin  fiyatı 3 lira olarak hesaplandı.

Barınma sorunun giderek derinleştiği Türkiye’de kiralar asgari ücretle aynı seviyeye ulaşırken TÜİK Türkiye’de ortalama kiranın 6 bin 256 lira olduğunu hesapladı.

Özel üniversitelerin fiyatları 1 milyon lirayı aşarken TÜİK listesinde sudan ucuz. TÜİK’e göre ortalama özel üniversite fiyatları 199 bin lira.  Yine TÜİK’e göre internet ücreti 217, cep telefonu görüşme ücreti 218 lira.

DOKTOR MUAYENESİ 34 LİRA

TÜİK sepetine göre uzman doktor muayenesi 34 lira 3 kuruş, diş dolgu ücreti bin 493 lira 40 kuruş Ultrason ücreti ise bin 165 lira 45 kuruş.

NEREDE BU FİYATLAR?

TÜİK sepetinde şehirler arası otobüs fiyatı 743 lira olarak gösterilirken yurt ücretleri ise 456 lira olarak hesaplandı.

İşte TÜİK’in enflasyon hesabında kullandığı diğer fiyatlar:

-Ekmek arası döner: 79 TL
– Taksi ücreti: 79 TL
-Beyaz peynir: 148 TL
– Erkek berberi: 168 TL

Alaattin Aktaş’ın yazısından ilgili kısım şöyle:

TÜİK’e göre temmuz ayında zeytinin kilosu 136 lira. “O fiyata zeytin ne gezer” diyorsunuz belki ama varsayalım bu fiyat makul.

Peki zeytinyağı zeytinden daha ucuz nasıl oluyor? TÜİK’e göre zeytinyağının litresi 116 lira.

Sizce de bu fiyatlarda bir tuhaflık yok mu?

Kira 6 bin lira
TÜİK’e göre Türkiye’de ortalama kira 6.256 lira.

“Bu fiyata ev nerede” diye sormayın, TÜİK’e göre var!

TÜİK yeni kiraların yüksek olabileceğini kabul ediyor, ancak enflasyon hesabı için izlenmekte olan konutlardaki kiranın ancak sözleşme yenileme dönemlerinde piyasadaki cari tutar düzeyine geldiğine dikkat çekiyor.

Yani TÜİK’e göre piyasadaki fiyat, kirada enflasyon hesabına gecikmeli yansıyor.

Özel üniversite; sudan ucuz!
TÜİK’in TÜFE hesabında temmuz ayında dikkate aldığı fiyatlar içinde çok dikkat çekenlerden biri de özel üniversite ücreti. Bazı üniversitelerin bazı bölümlerinde yıllık ücret bir milyon lirayı aşmış, ortalama ücret 600 bin lira dolayında; ama TÜİK’e göre özel üniversite ücreti 200 bin lira bile değil, 199 bin lira.

Bu hangi üniversitelerin fiyatının ortalaması bilmiyoruz ama bir tarafta milyon liraya uzanan ücretler varken ortalamanın 199 binde kalması için bazı üniversitelerin 50 bin, hadi bilemediniz 100 bin lira olması gerekir. Sahi bu üniversiteler hangileri?

Bu arada sevgili üniversiteli gençler, yine iyisiniz, bakın yurt ücretiniz temmuzda da 457 lira.

Bu fiyatlar hangi servis sağlayıcının?
TÜİK’e göre internet ücreti 217, cep telefonu görüşme ücreti 218 lira.

Herhalde vatandaş “Tamam bu fiyatlar şahane, hatta ben yüzde 50 fazlasına bile razıyım, yeter ki bu servis sağlayıcının hangisi olduğunu söyleyin” diyecektir.

Çok yüksek fiyat da var
TÜİK, TÜFE hesaplamasında hep çok düşük fiyatları dikkate alıyor diye eleştirilir ya, haksızlık etmeyelim çok yüksek dikkate alınan bir fiyat da var.

Ortalama uçak bileti fiyatı 12.256 lira.

Ya hep deniz aşırı uçuşlar üzerinden belirleniyor bu fiyat ya da hem deniz aşırı, hem business koltuk fiyatları dikkate alınarak; kim bilir…

Yazının tamamı için tıklayın.

 

Kaynak: TELE1