Nedir bu Katar sevdası? Yurt dışında uçuş eğitimi veren tek şirket

Yayın tarihi: 4 Kasım 2020 Çarşamba 11:28 am - Güncelleme: 4 Kasım 2020 Çarşamba 11:28 am

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Karadeniz’de arama yapan Fatih Sondaj gemisine ulaşım ve lojistik hizmet sağlayan Katar merkezli Gulf Helicopters Şirketi’ne Katar’da pilotluk eğitim yetkisi verdiği açığa çıktı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Karadeniz’de arama yapan Fatih Sondaj gemisine ulaşım ve lojistik hizmet sağlayan Katar merkezli Gulf Helicopters Şirketi’ne Katar’da pilotluk eğitim yetkisi verdiği açığa çıktı. Türkiye’nin yurtdışında eğitim yetkisi verdiği tek şirket Katar’da.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre; AKP’nin Katar’la her alanda ortak hareket etmesi tartışmalara neden olurken havacılık alanında da her taşın altından Katar çıkıyor. Türkiye, çok alışılmadık bir yöntemle Katar’daki bir havacılık şirketine pilot eğitme yetkisi verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yer alan eğitim kuruluşları listesinde biri yurtdışında olmak üzere toplam “49 havacılık şirketi” yer alıyor. Merkezi Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Gulf Helicopters Şirketi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden aldığı yetkiyle “Helikopter pilotu eğitimi” veriyor.

ORTAK OLDUKLARI BİR ŞİRKET VAR

Helikopter eğitim yetkisi verilen Katar merkezli Gulf Helicopters Şirketi’nin Türkiye’de de ortağı olduğu bir havacılık şirketi bulunuyor. Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, yüzde 46’lık hissesi Celal Emre Dursun’a , yüzde 5’lik hissesi ise Fatih Yalçın’a ait olan Red Star Havacılık Hizmetleri isimli şirketin yüzde 49’luk ve en büyük hissesinin Katar merkezli Gulf Helicopters Şirketi’nde olduğu biliniyor.

UÇUŞ GARANTİLİ UÇAKLAR

Sağlık Bakanlığı, 2018 yılında da Katar ortaklı Red Star Havacılık Hizmetleri Şirketi’nden dört yıllığına iki ambulans uçak kiraladı ve bakanlık kasasından tam 126 milyon TL ödedi. Sağlık Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu’nun 29 Haziran tarihinde açıkladığı bilgilere göre de Red Star Havacılık Şirketi’nden 17 milyon 200 bin TL ödeyerek bir yıllığına bir ambulans uçak daha kiraladı.

GEMİ YERLİ HELİKOPTER KATAR’DAN

Türkiye’nin, Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de yürüttüğü doğalgaz arama ve çıkartma çalışmalarında da partnerinin Katarlı bir şirket olduğu ortaya çıktı. TPAO’ya ait olan ve Karadeniz’de doğalgaz bulduğu açıklanan Fatih Sondaj Gemisi’ne havayolu ile personel, kargo transferi ve tıbbi destek, en büyük hissesi Katar merkezli Gulf Helicopters Şirketi’ne ait olan Red Star Havacılık Hizmetleri Şirketi tarafından sağlanıyor.