Neden sürekli acıkıyoruz: İşte gün içinde sürekli aç hissetmenin nedenleri

Yayın tarihi: 25 Haziran 2019 Salı 12:43 pm - Güncelleme: 25 Haziran 2019 Salı 12:44 pm

Uyku düzeniniz, gün içinde yaptığınız öğün sayısı, hatta sosyal medyada takip ettiğiniz hesaplar bile tokluk hissinizi etkiliyor.

Yeteri kadar yediğinizi düşünmenize rağmen bir türlü doymuş hissetmiyor, sürekli açlık hissiyle mücadele mi ediyorsunuz? Öyleyse beslenmenizle ve yaşam şeklinizle ilgili bazı değişikliklere gitmeniz gerekiyor olabilir. Sürekli acıkmak ve sık sık buzdolabına gidip yiyecek bir şeyler aramak sizin için normal bir durum haline geldiyse üzgünüz ama tehlike çanları çalıyor demektir. Fakat endişelenmeyin, çünkü yalnız değilsiniz. Yapılan araştırmalar bu sorunu yaşayan kişilerin yaptığı 11 yanlışı ortaya koyuyor. Bu alışkanlıkları arkanızda bıraktığınızda emin olun daha tok hissettiğiniz günler gelecek!

1-Susuzluk

Beynimizde hipotalamus adı verilen bölge hem açlığı hem susuzluğu düzenlediği için bazen susuzluğu açlık olarak alıyor ve bu yüzden su içeceğimiz yerde hiç gerek yokken bir şeyler atıştırıyoruz. Bu durumun önüne geçmenin yolu ise gün içinde bol bol su içmek. Yemek yemeden önce bir bardak su içmek de daha az yemenize sebep olacaktır.

2-Çok az yemek yemek

Sürekli açlık hissinin muhtemelen en basit sebebi gerçekten aç olmanızdır. Gün içinde ihtiyacınız olan kalori miktarını ve besin öğelerini almadığınızda kendinizi aç hissetmeniz çok normal. Günde üç ana öğün yapmalısınız. Yeterli miktarda yemek yiyor, fakat gün içinde çok fazla enerji harcıyorsanız bu durum da açlık hissetmenize sebep olabilir. Bunu anlamak için besin günlüğü tutarak yeterli beslenip beslenmediğinizi kontrol etmenizi öneriyoruz.

3-Sürekli sosyal medyada zaman geçirmek

İtiraf edelim ki gün içinde sürekli olarak sosyal medyadaki ağız sulandıran yemek görselleriyle karşılaşmak hepimizin iştahını açıyor. Hatta muhtemelen birçoğumuz gördüğümüz yemek fotoğraflarından etkilenerek ne yiyeceğimize karar veriyoruz. Bu durumun sebebi yemek görsellerinin açlık hormonu olan ghrelin seviyesinde artışa neden olması. Çözüm ise basit: sosyal medyada sadece sağlıklı yemekleri paylaşan hesapları takip etmek.

6-Yanlış yemek tercihi

Çok az yemenin yanı sıra yanlış yemek tercihleri de midede sürekli açlık hissine yol açıyor. Özellikle çok fazla ve sürekli basit karbonhidrat tüketimi kan şekerinizde ani düşüş ve yükselişlere zemin hazırlıyor. Bu durum ise açlığa ve besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde alamamanıza neden oluyor.

7-Bir gece önce çok yemek yemek

Bu sebep size biraz tuhaf gelebilir ama doğruluk tarafı büyük. Bir gece önce çok yemek yemek, ertesi sabah daha aç hissetmeye sebep olabiliyor. Araştırmalar sebebini net bir şekilde henüz ortaya koymuş olmasa da bir teoriye göre bu durum şeker ve insülin arasındaki ilişkiyle doğrudan alakalı. Buna göre akşamları çok fazla basit karbonhidrat içeren yiyecekler yediğinizde kanınızda oluşan yüksek şeker seviyesi pankreasınızın çok fazla insülin üretmesine neden oluyor. Bu ise açlığınızın kısır döngü halini almasına yol açıyor.

8-Çok az uyumak

Uyku eksikliği de sürekli açlığın sebeplerinden biri. Çok az uyumak açlığı bastırmaktan sorumlu olan leptin hormonunun azalmasına ve iştahınızı uyaran ghrelin hormonunun artmasına sebep oluyor. Uzmanlar bu yüzden günlük 6 ila 8 saat arasında uyumanızı öneriyor.

9-Öğün atlamak

Açlığınızı ve kan şekerinizi dengede tutmanın en etkili yollarından biri düzenli şekilde ana ve ara öğünlerinizi yapmanız. Zaman zaman öğün atlamak için geçerli bahaneleriniz olabilir fakat bu bahanelerin önüne geçmek de aslında sizin elinizde. Örneğin sabah geç uyandığınız için kahvaltı yapamadığınızda birkaç adet kuru meyve ve sağlıklı yağ içeren bir avuç badem, ceviz gibi kuruyemişlerden alarak evden çıkabilir ve iş yerinde bunları yiyebilirsiniz. Yine yemek yemeye vakit ayıramadığınız başka bir öğünde simit ve ayrana bir şans verebilirsiniz.

10-Çok hızlı yemek

Çok hızlı yemek yemek de genellikle daha yüksek bir enerji alımına yol açıyor. Çünkü aslında doymuş olmanıza rağmen tokluk sinyalleri beyninize henüz ulaşmamış oluyor. Bunun çözümü elbette yavaş yemek ve yiyecekleri iyice çiğnemek.

12-İlaç kullanmak

Bazı ilaçlar iştah açıcı özelliğe sahip olabiliyor. Neyse ki bu tip istenmeyen yan etkilere sahip ilaçlar bırakıldığında iştahta azalma yaşanıyor. Eğer kullandığınız ilaç ya da ilaçlar iştahınızda aşırı derecede artışa sebep oluyorsa bu konuyu bir doktora danışmanız mantıklı olacaktır. Doktor önerdiği takdirde ilacınızın dozu azaltılabilir ya da yan etkileri daha az görülen başka bir ilaçla değiştirilebilir.

 

KAYNAK: Diyetkolik