Nebati: Enflasyonun ilk dönemleri tatlıdır, ticaret canlanır ama sabit gelirli sıkıntı yaşar

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 10:18 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2022 Perşembe 2:20 am

Daha önce “Şimdi uyuyun, 6 ay sonra uyanın. Çok farklı noktalara gideceğiz” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, canlı yayında enflasyonun ilk dönemlerinin tatlı olduğunu savundu.

İktidar yandaş A Haber canlı yayınına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyon hakkında konuşan Nebati’nin sürekli 80’li ve 90’lı yıllarda yaşanan enflasyon üzerinden örnekler vermesi dikkat çekti.

Nebati, “Enflasyonun ilk dönemleri tatlıdır. Ticaret canlanır. Ama sabit gelirli sıkıntı yaşar. Bu sıkıntıyı bertaraf edecek hükümet ve sayın Cumhurbaşkanımız var” ifadelerini kullandı.

Aralık 2021’de “Şimdi uyuyun, 6 ay sonra uyanın. Çok farklı noktalara gideceğiz” diyen Nebati, bu kez Aralık 2022’yi işaret ederek enflasyonda düşüşün başlayacağını ve şubat-mart aylarında düşüşün daha net hissedileceğini belirtti.

Bakan Nebati’den 500 ve bin liralık banknot açıklaması

“KENDİNİ İYİ HİSEDENLER NE KADAR DEVAM EDECEK DİYE BAKINIYOR”

Nebati şunları söyledi: “Enflasyonun ilk dönemleri tatlıdır. Ticaret canlanır. Ama sabit gelirli sıkıntı yaşar. Bu sıkıntıyı bertaraf edecek hükümet ve sayın cumhurbaşkanımız var. Bu kesim desteklemeli. Destekliyoruz. Asgari ücret artırıldı. İkinci yarıda artırıldı. Ciddi destek sağlanmış oldu. Emekli, dul yetim tamamında maaş artışına gidildi.

’80’LER, 90’LARDAKİ TRAVMA’

Bizim 80’lerde – 90’larda yaşadığımız bir travma var: enflasyon. Bunu hisseden bir kesim var. Bu iş ne kadar sürer diye bakınıyor. Temmuz ayındaki artışla kendini iyi hissedenler ne kadar devam edecek diye bakınıyor. Adımlar atıyoruz. 90’lı yıllarda dar gelirliler sıkıntıyla karşı karşıya kaldığında, mesela hasta olduğunda hastaneye gitme şansı yoktu. Ama Türkiye gibi bir yerde dar gelirli hastalandığımda bana sahip çıkan bir devlet var diye biliyor.

‘MİLLETİMİZ ‘SABREDERİZ’ DİYOR’

Biraz sabır dediğimde biz sabretmeye hazırız yeter ki çözün diyorlar. Yaz geldi fiyatlar makul şekilde yürüyor. İnsanlarla şu an iletişimi sürdürüyoruz. Enflasyonla mücadele etmemiz lazım, sürdürülebilir değil. Uzadıkça sıkıntılar artar. Hafif frene bastık bundan sonra belli süre gidip yolumuza devam edeceğiz.

‘BEN BU ENFLASYONLA SOKAĞA ÇIKABİLİYORUM, SİZ YÜZDE 10’LA ÇIKAMIYORSUNUZ’ DEDİM’

Yabancı bir bakanla konuşuyordum, bana enflasyonumuzun yüksekliğinden bahsetti. Ona “ben bu enflasyonla sokağa çıkabiliyorum, siz yüzde 10’la çıkamıyorsunuz” dedim.

‘BENİM GÖZLERİM NEDEN IŞIL IŞIL?..’

Nebati daha sonra ‘gözlerindeki ışıltı’ bahsetti ve şunları söyledi: “Gözlerdeki ışıltı şudur; umut insanın en temek gereksinimlerden bir tanesidir. Psikologların da en önemli özellikleri gözlerden okumaları. Benim de özelliğim; gözlerden yalan söyleyip söylemediğiniz. Bu bir Allah vergisi. Gözlerdeki ışık umut şu demek; ekonomi tek başına rakamla ifade edilemez. Ekonomi umuttur, beklentidir. Siz rakamı okursunuz, yorumlarsınız. Benim gözlerim neden ışıl ışıl? Ben umutlu insanım, iyimser insanım. Karamsarlığa asla önem vermem. Karamsarlık şeytani, iyimserlik rahmanidir. Ben rahmani olmayı tercih ediyorum.