‘Şubat sonu düşüş başlayacak’ diyen Bakan Nebati çark etti

Yayın tarihi: 7 Mart 2022 Pazartesi 7:43 am - Güncelleme: 7 Mart 2022 Pazartesi 11:06 am

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ‘spekülatif fiyat oluşumu’ iddiasıyla birden çok sektörde vergi ve stok incelemesi başlatıldığını açıkladı, enflasyonda düşüş için bu kez yıl sonunu gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dünya gazetesinin sorularını yanıtladı. Nebati, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında birikimin 539 milyar liraya ulaştığını, tüzel kişi müşteri sayısının ise 27 bin olduğunu açıkladı.

‘Spekülatif fiyat oluşumu’ iddiasıyla birden çok sektörde vergi incelemesi başlatıldığını açıklayan Nebati, daha önceki şubat açıklamasından çark etti, enflasyon için yıl sonunu gösterdi. Nebati, “Tedbirler enflasyonla mücadelede kararlığımızı göstermektedir. İndirimlerin fiyatlara yansımasını bekliyoruz” dedi.

Nebati ayrıca fiyat artışlarıyla ilgili “Temel gıda, temizlik ürünleri, otomotiv, mobilya, alkollü-alkolsüz içecek, çimento, ayakkabı, kozmetik, inşaat malzemesi, kağıt, plastik, kırtasiye, gübre, hububat depolama ve antrepoculuk (lisanslı depoculuk) başta olmak üzere spekülatif fiyat hareketliliğinin veya stokçuluğun tespit edildiği sektörler nezdinde fiili envanter, yoklama, izahat istenmesi gibi saha denetimleri yapılmak suretiyle riskli mükellefler tespit edilmektedir. Yapılan saha denetimlerine yoğun bir şekilde devam edilmekte olup, haksız fiyat artışları ve stokçuluğun önlenmesi adına ilerleyen dönemlerde de kararlılıkla sahada bulunulmaya devam edilecektir. Yürütülen bu çalışmaların değerlendirilmesi sonucunda vergisel yönden riskli olduğu tespit edilen mükellefler nezdinde cari yıl vergi incelemeleri de yapılmaktadır” dedi.

Rusya ‘geniş çaplı geçici ateşkes’ ilan etti! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Nebati’nin sorulara yanıtlara şöyle oldu:

‘DÖVİZ KURUNUN GECİKMELİ ETKİSİ BEKLENİYOR’

*Enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 50’yi, üretici fiyatlarında yüzde 100’ü aşmış durumda, enflasyonun bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceğini düşünüyorsunuz? Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasın daralması mümkün mü?

Enflasyonla mücadele en önemli önceliklerimizden birisir. Bu alanda gerek kısa vadeli gerekse orta ve uzun vadeli politika adımlarımızı hayata geçiriyoruz. Öncelikle fiyat istikrarını olumsuz etkileyen döviz kuru dalgalanmalarını engellemek üzere bir dizi enstrümanı hayata geçirerek önemli kazanımlar elde ettik. Son dönemde, gıda ürünlerinde KDV oranını yüzde 8’den yüzde 1’e, elektrikte ise KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e indirdik. Söz konusu tedbirler enflasyonla mücadelede kararlığımızı göstermektedir. Diğer yandan, enflasyonun yapısal unsurlarına yönelik çalışmalarımızı ise Fiyat İstikrarı Komitesi bünyesinde ilgili kurumlarımızla birlikte sürdürüyoruz.

Bildiğiniz üzere, salgın sonrası dönemde tüm dünyada enerji ve diğer emtia fiyatlarında görülen artışlar ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar küresel düzeyde enflasyonun artmasına neden olmuştur. Arz yönlü bu etkiler ülkemizde de hissedilmiştir. 2022 yılı genelinde maliyet yönlü baskılar, döviz kurunun gecikmeli etkisi, küresel enerji fiyatlarının etkileriyle enflasyonun yüksek seyretmesi beklenmektedir. Yılsonunda enflasyonun atılan kararlı adımlarla gerilemesini bekliyoruz. Enflasyonda düşüşü sağladığımız zaman TÜFE ile ÜFE arasındaki makas da daralacaktır. Önümüzdeki dönemde enflasyonun düşmesi noktasında disiplinli maliye politikasına da devam edilecek; ve tüm politikalarımızda paydaşlarımızla katılımcı yaklaşım sürdürülecektir.

Ayçiçek yağı 36 ay taksitle internette satılmaya başlandı!