Naz Aydemir Akyol, ‘Tarihin En İyi 100 Oyuncusu’ listesinde

Yayın tarihi: 16 Mart 2021 Salı 2:54 pm - Güncelleme: 16 Mart 2021 Salı 3:03 pm

Fenerbahçe Opet Kadın Voleybol Takımı’nın milli oyuncusu Naz Aydemir Akyol, Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) tarafından ‘Tarihin En İyi 100 Oyuncusu’ listesine seçildi.

FIVB’nin internet sitesinden ‘Sporcu bir aileyi gururlandırmak’ başlığıyla yapılan ve Fenerbahçe Kulübünün internet sitesinde de yer alan paylaşımda Naz Aydemir Akyol’un başarılarına yer verildi.

Milli oyuncunun ailesi gibi voleybolda başarılar elde ettiği ve sarı-lacivertli formayla Dünya Kulüpler Kupası şampiyonluğu ile Avrupa Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazandığı belirtildi. Akyol’un, 2012’de tarihinde ilk kez olimpiyatlara katılan A Milli Kadın Voleybol Takımı kadrosunda yer alması ve 2021 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda mücadele edecek olmasından bahsedildi.

Fenerbahçe Opet’in bir diğer milli oyuncusu Eda Erdem Dündar’ın da daha önce ‘Tarihin En İyi 100 Oyuncusu’ listesine seçildiği duyurulmuştu.

NAZ AYDEMİR AKYOL KİMDİR?

Naz Aydemir Akyol, (d. 14 Ağustos 1990, İstanbul), Fenerbahçe ve Türkiye A millî takımının voleybolcusu. Annesi ve babası eski voleybolcu Alev Aydemir ve Ali Aydemirdir. Ayrıca, Türk kökenli Alman millî futbolcu İlkay Gündoğan ile kuzendir.[1][2] 2011 yılı itibarıyla Red Bull firmasının Türkiye’de sponsorluk yaptığı 7 sporcudan biridir. Naz Aydemir 2010-11 akademik yılı bahar döneminde İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık bölümünden mezun olmuştur. 2013 yılında millî basketbolcu Cenk Akyol ile hayatını birleştirmiştir. Ve bu sene Montrö masters volley turnuvasında en iyi pasör seçilmiştir. Pamir adında bir oğlu vardır.

KARİYERİ

Eczacıbaşı altyapısından yetişmiş 1990 (İstanbul) doğumlu pasör. Okul takımları ve kulüp altyapısında dikkat çekmiş ve 15 yaşında kulübünün A Takımına yükselmiştir. 2005-06 sezonunda kulübünün A takımıyla şampiyonluk yaşayarak bunu başaran en genç pasör olmuştur. 2005-06 sezonunda oynadığı dört takımla Türkiye şampiyonluğu yaşamıştır. Kulübünün A takımı ile 2006-07 sezonunu da şampiyonlukla noktalamıştır. Kulübüyle 2007-08’de 3. şampiyonluğunu yaşamıştır.

3 Haziran 2009 tarihinde Fenerbahçe’ye transfer olmuştur. 2009-10 sezonunda takımıyla birlikte Türkiye Ligi, Türkiye Kupası ve Süper Kupa şampiyonluklarının yanı sıra CEV Avrupa Şampiyonlar Ligi ikinciliğini elde etmiş, ayrıca 2009-10 Türkiye Ligi final serisinde ‘En İyi Pasör’ ödülünün sahibi olmuştur.

Fenerbahçe’deki ikinci sezonunda, Türkiye Ligi ve Süper Kupa şampiyonluklarının yanı sıra FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası şampiyonluğu ve CEV Avrupa Şampiyonlar Ligi üçüncülüğünü elde etmiş, ayrıca 2010-11 Türkiye Ligi final serisinde ‘En İyi Pasör’ ödülüne bir kez daha layık görülmüştür.

2012 yılında VakıfBank SK’ya trasfer olmuştur. VakıfBank SK ile 2012-13 sezonunda Türkiye Ligi, Türkiye Kupası, Süper Kupa, Şampiyonlar Ligi ve FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası şampiyonluklarını kazanarak, sezonu 5 kupa ile noktalayarak tarihi bir sezona imza atmışlardır. 2019 senesinde tekrar Fenerbahçe’ye transfer olmuştur.

A, Genç ve Yıldız millî takımlarında da yer alan Naz Aydemir, 2007 Dünya Yıldız Kızlar Voleybol Şampiyonası’nda gümüş madalya alarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Yıldız Millî Voleybol takımının kaptanlığını yapmıştır. genç millî takımla, 2008 Genç Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nda 4’lüğe ulaşmış, aynı zamanda şampiyonanın En Değerli Oyuncusu (MVP) seçilmiştir.

Pekin’de yapılan olan 2008 olimpiyatlarının, Ankara’da yapılan ön elemelerinde ilk defa A Millî kampına davet edilmiştir. Almanya’nın Halle kentinde yapılan elemelerde ise en iyi çıkış yapan oyuncular arasında gösterilmiştir. FIVB Dünya Grand Prix 6’lığı ile büyük başarıya imza atan A millî takımımızda görev almıştır.

2010 yılı millî takımlar döneminde CEV Avrupa Ligi’nde 3.lük ve FIVB Dünya Şampiyonası’nda Dünya 6.lığı derecelerini elde eden Türk millî takımında yer almıştır. 2011 yılı millî takımlar döneminde Türk millî takımıyla birlikte CEV Avrupa Ligi 2.liğini elde etmiştir. Millî takımın tarihinde ilk kez katıldığı ve 9 olarak noktaladıkları 2012 Londra Olimpiyatları kadrosunda yer almıştır.