NATO’dan Türkiye açıklaması: Endişeleri gidermemiz gerek

Yayın tarihi: 22 Haziran 2022 Çarşamba 7:57 pm - Güncelleme: 22 Haziran 2022 Çarşamba 7:57 pm

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğine karşı çıkan Türkiye hakkında açıklama yaptı.

Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine ilişkin konuştu. Stoltenberg aynı zamanda müttefikler arasında üyeliklere sıcak bakmayan tek ülke olan Türkiye hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Stoltenberg, bütün farklılıklara rağmen müttefiklerin esas konu olan “birbirini savunmada” uzlaşı içinde olduğunu vurgulayarak, “Finlandiya ve İsveç konusunda da uzlaşı içinde olduğumuza inanıyorum. Ancak yapmamız gereken oturup şimdi Türkiye’nin yaptığı üzere müttefiklerin ifade ettiği farklılıkları ve endişeleri gidermek. Türkiye’nin terör saldırılarından en fazla çeken ülke ve NATO müttefiki olduğunu kabul etmemiz gerek. Türkiye, Irak ve Suriye’ye sınırı olan çok büyük öneme sahip bir ülke. Terörle mücadele çok önemli bir rol oynadı ve oynuyor. Aynı zamanda bir Karadeniz ülkesi olarak önemli rolü var. Örneğin şimdi Ukrayna’dan gıdanın çıkarılması için önemli işler yapıyor. Türkiye endişelerini ifade ettiğinde tabii ki oturup bunları gidermeye çalışacağız. Şu anda yaptığımız da bu. Finlandiya ve İsveç’in en kısa zamanda üye olmalarına izin vermek için bir çözüm bulacağımızı ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BİR UZLAŞI VE ORTAK ZEMİN BULMALIYIZ”

NATO içinde kararların 30 üye ülkenin konsensüsüyle alındığını hatırlatan Stoltenberg, genel sekreter olarak iki ülkenin en kısa sürede üye olmasını amaçladığını söyledi.

Stoltenberg, “Bunun garantisini veremem ama amacım bu. Katılım süreçlerine baktığımızda tüm müttefiklerin aynı noktadan başlamadığını hesaba katmamız gerek. Bir uzlaşı ve ortak zemin bulmalıyız. Bunun üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

NATO’dan dikkat çeken Türkiye çıkışı