NATO’dan Türkiye açıklaması

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2022 Salı 5:49 pm - Güncelleme: 24 Mayıs 2022 Salı 5:53 pm

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurusuna itirazına açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bu kez de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, konuyu değerlendirdi. Stoltenberg, Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu söyledi.

Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Stoltenberg konuya ilişkin olarak, “Türkiye önemli bir müttefik. Stratejik coğrafi konumu, Irak ve Suriye sınırlarındaki İŞİD/DEAŞ ile mücadelede kilit rol oynaması önemlidir.” dedi.

Erdoğan ile görüştüklerini belirten NATO Genel Sekreteri, “Türkiye, terörizm ve güvenlik ile ilgili endişelerini ifade etti. NATO’da her zaman yaptığımızı yaparak müttefiklerin endişelerini ele almalıyız. Bu sorunları çözmenin bir yolunu bulup anlaşmaya varacağımıza, ardından Finlandiya ve İsveç’i tam teşekküllü üyeler olarak kabul edeceğimize eminim.” ifadelerini kullandı.

“OTURUP İLERİYE DÖNÜK BİR ÇÖZÜM BULMALIYIZ”

Stoltenberg sözlerine, “Finlandiya ve İsveç, kolektif savunmamıza katkıda bulunacaklardır. Baltık bölgesi için özellikle önemli olacaktır. Ancak Türkiye’nin endişelerini ele almanın öneminin de farkındayım. Türkiye önemli bir müttefik. Stratejik coğrafi konumu, Irak ve Suriye sınırlarındaki İŞİD/DEAŞ ile mücadelede kilit rol oynaması önemlidir. Hiçbir müttefik terör saldırılarından Türkiye kadar zarar görmemiştir ve Türkiye’den daha fazla mülteciye ev sahipliği yapmamıştır. Bu yüzden oturup, ileriye dönük bir çözüm bulmalıyız.” şeklinde devam etti.

Erdoğan İsveç, Finlandiya ve NATO liderleriyle görüştü: Dayanışma yoksa üyelik yok