NATO’dan S-400 açıklaması: ‘Bu kararın sonuçlarından endişeliyiz’

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2019 Perşembe 8:42 pm - Güncelleme: 8 Ağustos 2019 Perşembe 9:20 pm

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, örgütün Türkiye’nin Rus S-400 füze savunma sistemlerini satın alma kararının sonuçlarından endişeli olduğunu ancak aynı zamanda Ankara’nın ‘değerli’ bir müttefik olmayı sürdüreceğinden de emin olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemlerini satın alması ile ilgili bir açıklama yapan Stoltenberg, NATO’nun Türkiye’nin bu kararının sonuçlarından endişe duyduğunu, fakat aynı zamanda Ankara’nın ‘değerli’ bir müttefik olarak kalacağından ve örgütle birlikte diğer sorunlar üzerinde çalışmaya devam edeceğinden emin olduğunu kaydetti.

Stoltenberg, “Türkiye’nin S-400 sistemlerini satın alma kararı ulusal, egemen olmasına rağmen ben bu kararın sonuçlarından endişeliyim, zira NATO için silahların operasyonel uyumu önemli. Rus S-400 sistemi örgütün birleşik hava-füze savunma sistemine entegre edilmeyecek” dedi ve söz konusu kararın ‘F-35 avcı uçaklarının teslimatı için de sonuçları olacağını’ aktardı.

Abdullah Öcalan: Çözüm için hazırım, kendime güveniyorum

“S-400 konusu çok ciddi, ancak Türkiye’nin katkısı ve NATO’daki rolü, S-400 konusuna göre çok daha derin” diyen Stoltenberg, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin NATO’nun çok değerli ve önemli bir müttefiki olmaya devam edeceğinden ve S-400’lerin sorun yaratmasına rağmen diğer birçok meydan okumaların üzerinde birlikte çalışacağımızdan kesinlikle eminim.”Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Rus S-400 füze savunma sistemlerini Nisan 2020’den itibaren aktif olarak kullanmaya başlayacağını, ABD’nin tehditlerinden dolayı ulusal güvenliği ile ilgili projelerden vazgeçmeyeceğini belirmişti.

Rusya S-400 sevkiyatının ikinci aşaması için tarih verdi