NATO’dan Rusya’ya uyarı

Yayın tarihi: 13 Nisan 2021 Salı 12:31 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2021 Salı 12:41 pm

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını derhal sonlandırması gerektiğini açıkladı.

Reuters’ın aktardığı habere göre, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nın Donbass’a gönderdiği askerlerle ilgili “Rusya, son haftalarda binlerce harekata hazır askeri Ukrayna sınırlarına taşıdı. Bu, 2014 yılında Kırım’ın yasadışı ilhakından bu yana gönderilen en fazla Rus askeri oldu” dedi.

Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO’ya üye olmasıyla ilgili “Buna müttefikler karar verir, Rusya değil” dedi.  “Rusya, Ukrayna içinde ve çevresinde asker yığınağı yapmayı bırakmalı” diyen Stoltenberg, sözlerine şöyle devam etti: “Rusya provokasyonlarını durdurmalı, gerilimi acilen azaltmalı”

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart’ta Meclis’te yaptığı konuşmada, Rusya’nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını duyurmuştu.

Donbas bölgesindeki krizin çözümü ile ilgili Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı’ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020’den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.