NATO’dan çağrı, Çavuşoğlu’ndan Ermenistan’a sert tepki

Yayın tarihi: 5 Ekim 2020 Pazartesi 2:43 pm - Güncelleme: 5 Ekim 2020 Pazartesi 4:49 pm

Dışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan’ın “savaş suçu” işlediğini söylerken, “30 yıldır maalesef bu sorunun çözümü konusunda somut hiçbir öneri gelmedi” dedi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise “Durumu çok yakından takip ediyoruz. Endişelerimiz var. Çatışmalar bitmeli” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile basın açıklaması yaptı. Ermenistan’ın “savaş suçu” işlediğini söyleyen Çavuşoğlu açıklamaları şöyle:

“Doğu Akdeniz’deki olaylardan sonra, kendi milli çıkarlarımız ve Kıbrıs Türkleri için adımlarımızı attık, atıyoruz. NATO’nun bir insiyitafi oldu. Biz müttefikler arasında bir kazanın olmasını istemeyiz. Yunanistan’ın tavrı ilk günlerde olumsuzdu. Yunanistan’ın savaş gemilerini göndermesinden sonra bir gerginlik oldu Yunanistan’ın da artık bu toplantılara katıldığını görüyor ve mutluluk duyuyoruz. Stoltenberg’e de teşekkür ediyoruz. Polonya’nın desteğini de görüyoruz. Çok teşekkür ediyoruz.

“MÜTTEFİKLERİMİZ PKK/YPG’YE DESTEK VERİYOR”

“Afganistan’ı da değerlendirme fırsatımız oldu. Afganistan’dan aceleci bir şekilde çekilmenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Irak çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Bu sorunların aşılması için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç var. Libya’daki gelişmeleri değerlendirdik, kalıcı ateşkes için sarfettiğimiz çabalarla ilgili bilgi verdik. Terörle mücadelede NATO müttefiklerinden daha somut destek bekliyoruz. Destek veremiyorlarsa da terör örgütlerine destek vermesinler. Bugün bazı müttefikler PKK/YPG’ye destek veriyor. Bu uluslararası hukuka aykırıdır.

“Genel sekretere sitemlerimizi ilettik bu konu ile ilgili. Üye ülkelere iletmesi için. Patriot ya da başka hava savunma sistemini alamadığımız için S-400 aldık. Bu elzem ihtiyacımızın karşılanması gerekiyordu. Bunun anlaşılması gerekiyor. Diğer ihtiyaçların karşılanması konusunda da müttefiklerin zorluk çıkarmaması gerekiyor. NATO’nun yurtdışı misyon ve çalışmalarına en çok katkı sağlayan müttefiklerden bir tanesiyiz.”

STOLTENBERG: YUNANİSTAN-TÜRKİYE ARASINDA GÜVENLİK HATTI

“Önlemlerin arasında güvenli bir telefon hattı da oluşturuldu. Yunanistan-Türkiye arasında. 7/24 aranabilecek bu hat” diyen Stoltenberg şu açıklamaları yaptı:

“Türkiye’nin güvenliği NATO için önemlidir. Önlemlerin arasında güvenli bir telefon hattı da oluşturuldu. Yunanistan-Türkiye arasında. 7/24 aranabilecek bu hat. Bu mekanizma yapıcı görüşmeler sayesinde oldu. Bu olumlu gelişme için 2 tarafa da teşekkür ediyorum. Gerilimin azaltılması mekanizmaları bizim için çok önemli.

“Varolan sorunların çözülebileceğini umuyorum. Bir takım sıkıntılarla karşı karşıyayız. S-400’ün alınması bizim için bir sorun çıkartıyor. Hava araçlarımıza tehlike teşkil ettiği gibi, ABD’den yaptırım tehdidini de ortaya çıkartıyor.””

SORU-CEVAP

(Ermenistan-Azerbaycan çatışması)

Çavuşoğlu: Ermenistan’ın sivillere saldırması yeni değil. Tarihlerine baktığınızda Hocalı’da 630’dan fazla insanı nasıl katlettiğini görebilirsiniz. Temmuz ayında yine sivillere saldırdılar. Şimdi ise önce çatışma hattında sivil ve askerlere saldırdı. Çocuklar dahil birçok sivil şehit oldu. Son günlerde de sıkılan Ermenistan Bakü’ye yakın yerlere saldırıyor. Bu esasen savaş suçudur. 30 yıldır maalesef bu sorunun çözümü konusunda somut hiçbir öneri gelmedi.

Ukrayna, Gürcistan toprak bütünlüğünde güçlü bir şekilde bu ülkelere destek veriyoruz. Peki neden Ermenistan-Azerbaycan konusu gündeme gelince, Ermenistan’a Azerbaycan topraklarından çekil demiyoruz? Ermenistan’ın bir an önce buradan çekilmesi konusunda herkesin çağrıda bulunması gerekiyor. Ermenistan bu işgalinin tadını çıkarıyor. Herkesin haklının yanında olması gerekiyor. Azerbaycan’ın Türkiye’den destek talebi yok ama olursa da destek veririz.”

Stoltenberg: Durumu çok yakından takip ediyoruz. Endişelerimiz var. Raporları görüyoruz. Siviller hayatlarını kaybediyor. Çatışma riskleri de getiriyor. Altyapılar da hasar görüyor. Bütün taraflara ‘Çatışmaları biran evvel durdurmalılar’ mesajını vermemiz lazım. Dağlık Karabağ sorununun askeri bir çözümü yoktur Barışçıl müzakereleri sürdürmeliyiz. Bu çok net bir mesaj olarak geldi. Çatışmanın başından beri bunu bildirdim.