NATO’da gündem Ankara’da “ayakta kalan” von der Leyen

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2023 Perşembe 9:39 am - Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe 9:39 am

Ankara’ya 2021’de yapılan ziyarette AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel tekli koltuklara otururken ayakta kalan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in NATO Genel Sekreteri olabileceği iddia edildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in iki günce görevi bir yıllığına uzatılmasının ardından bir sonraki genel sekreterin kim olacağına dair yeni bir iddia ortaya atıldı.

İngiliz Telegraph Gazetesi, 2021 yılında Ankara’da gerçekleştirilen ziyarette AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in tekli koltuklara otururken ayakta kalan Avrupa Konseyi Başkanı Ursula von der Leyen’in yeni genel sekreter olması konusunda ABD Başkanı Joe Biden ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un anlaştığını iddia etti.

Gazetenin iddiasına göre Jens Stoltenberg’in görev süresinin uzatılmasının bir nedeni de Ursula von der Leyen’in gelecek sene yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi bu görevi kabul etmeyerek süre istemesi.

DANİMARKA VE İNGİLTERE ŞERHİ

Sözcü’nün aktardığı habere göre Avrupa Parlamentosu seçimleri ile Stoltenberg’in görev süresinin bitimi arasındaki dönemde Ursula von der Leyen’in göreve getirilmesi için düğmeye basılacak. ABD Başkanı Biden’ın planına göre Ursula von der Leyen en geç 2024 yazında NATO’daki görevinin başına geçecek.

ABD tarafının bu konuda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüş birliğine vardığı kaydedildi.

NATO Genel Sekreterliği için adı geçen İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile Danimarka Başbakanı Mette Frederikssen’e ise sıcak bakılmadığı belirtildi.

NATO Wagner sessizliğini bozdu