Londra’daki Dörtlü Zirve’de Erdoğan’dan liderlere ‘stratejik’ kitap hediyesi

Yayın tarihi: 3 Aralık 2019 Salı 6:57 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2019 Çarşamba 11:15 am

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Londra’da bir araya geldiği dörtlü zirve sonrası ortak açıklama yapıldı. Zirvede Erdoğan, İletişim Başkanlığınca 4 dilde hazırlanan ‘Stratejik İttifakın Güçlü Üyesi Türkiye’ adlı kitabı liderlere takdim etti.

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Johnson ile katılacağı Suriye konulu Dörtlü Zirve için Başbakanlık Ofisi’ne gelişinde gazetecileri selamladı. Erdoğan, Macron, Merkel ve Johnson’ın katılımıyla Suriye konulu Dörtlü Zirve yaklaşık 1 saat sürdü.  Zirve sonrası Erdoğan, İletişim Başkanlığınca 4 dilde hazırlanan ‘Stratejik İttifakın Güçlü Üyesi Türkiye’ adlı kitabı liderlere takdim etti.

 

Trump ve Macron’dan Türkiye’ye yaptırım açıklaması: NATO üyesi bir ülkenin, Rusya’dan S-400 alması nasıl mümkün olabilir?

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak eşlik etti.

 

ZİRVE SONRASI ORTAK AÇIKLAMA

İdlib dahil Suriye’nin tamamında, sivilleri hedef alan saldırıların durdurulması konusunda mutabık kalındı.

 

Erdoğan’dan ilk açıklama

Dörtlü Zirve sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Zirve gayet iyi geçti” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konaklayacağı otele geçmeden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada İngiltere, Fransa ve Almanya’nın da katılımıyla bugün yapılacak dörtlü zirveyle ilgili, “Özellikle Suriye’deki son gelişmeleri bir değerlendirme fırsatımız olacak. Barış Pınarı Harekatı’ndaki gelişmeler ne durumda, nereye geldik, ne oluyor, bunu bir değerlendireceğiz” ifadelerinde bulunmuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Londra’da yaptığı Suriye konulu Dörtlü Zirve’nin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Zirvede ana gündem maddesi olarak Suriye’deki durumun ele alındığını kaydeden Merkel, “Burada IŞİD’e karşı mücadelenin sürdürülmesi ve tamamlanması konusunda fikir birliğine vardık. Bunun tam olarak nasıl olacağı konusunda temasta kalmayı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Merkel, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in siyasi süreç için yaptığı çabaları aktif şekilde desteklemek istediklerini kaydetti.

Suriyeli sığınmacıların, Türkiye’nin Rusya ile güvenliği garanti altına aldığı bölgeye gönüllü geri dönüşlerinin sadece BM katılımıyla olabileceğini belirten Merkel, bu konuda görüşmelerin süreceğini kaydetti.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Londra’da gerçekleştirdiği Suriye konulu Dörtlü Zirve sonrası basına açıklamalarda bulundu.

“(Suriye konusunda) Tüm belirsizlikler ortadan kalkmadı. Önceliğin IŞİD ve terör ile mücadele olduğu konusunda bir irade var. Bu benim için önemli.” diyen Macron, mülteciler konusunda iş birliğinin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Macron, Suriye krizinin sona ermesi için çalışmaların sürmesi gerektiği konusunda liderler arasında bir fikir birliği olduğunun altını çizdi.

 

Erdoğan’dan liderlere ‘Stratejik İttifakın Güçlü Üyesi Türkiye’ kitabı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi dolayısıyla bulunduğu Londra’da gerçekleştirilen Suriye konulu Dörtlü Zirve’de, İletişim Başkanlığınca 4 dilde hazırlanan ‘Stratejik İttifakın Güçlü Üyesi Türkiye’ adlı kitabı Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a kendi dillerinde takdim etti.

Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde hazırlanan kitapta, bir NATO üyesi olarak Türkiye’nin ittifaka sunduğu katkılar ve üstlendiği görevler hakkında detaylı bilgi verildi. Türkiye’nin ve diğer ülkelerin NATO’ya bakışının ele alındığı kitapta, Türkiye’nin NATO’dan beklentilerine yönelik bir bölüm ayrıldı. Bu bölümde terörizme karşı ortak mücadele ve Türkiye’nin savunmasına NATO’nun katkılarının sürdürülmesinin beklendiği vurgusu yapıldı. Türkiye’nin, NATO üyesi donörlerinin güvenli bölge tesisine yönelik katkı sağlamaları beklentisi de bu bölümde dile getirildi.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ’10 Numara’dan ayrıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konulu Dörtlü Zirve’de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Başbakanlık ofisi “10 Numara”da bir araya geldi. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlık ofisinden ayrıldı.

Kraliçe Elizabeth resepsiyon veriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ve eşi Emine Erdoğan İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in Buckingham Sarayı’nda düzenlediği resepsiyona katıldı.

ZİRVE ÖNCESİ AÇIKLAMA

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere İngiltere’nin başkenti Londra’ya hareketi öncesi açıklamada bulunan Erdoğan, “NATO kendini güncellemeli, YPG konusunda tavrımız değişmeyecek” dedi.

Erdoğan: “Bizim terör örgütü olarak telakki ettiğimiz ve kendileriyle terör mücadelesi verdiklerimizi, bizim NATO’daki dostlarımız eğer terör örgütü olarak kabul etmezse, kusura bakmasınlar, orada atılacak her türlü adımın karşısında oluruz.” ifadelerini kulllandı.

Erdoğan, YPG konusunda tavırlarının değişmeyeceğini belirterek , “NATO’nun bilhassa terör örgütlerinden kaynaklanan asimetrik tehditler karşısında çok daha kararlı, etkin davranması gerekiyor. Günümüzün tehdit önceliklerine göre NATO’nun kendini güncellemesi artık kaçınılmazdır.” diye konuştu.

Erdoğan, NATO’nun da hududu olan Türkiye sınırında Avrupa’yı etkileyen hadiseler yaşandığını dile getirerek, “Terör çatışma ve bunların tetiklediği düzensiz göç hareketleri Avrupa Atlantik coğrafyasının tamamında istikrarı tehdit ediyor. Türkiye göç akınlarının önlenmesi bağlamında kritik roller üstlenen bir ülkedir. Ülkemiz NATO’nun vazgeçilmez bir ortağıdır. Terörle mücadelesinde ülkemize “amasız fakatsız” destek verilmesini istiyoruz. Londra toplantısı ittifakın 2020’li yıllara kendini uyarlamasının da ilk adımı olacaktır. Hem barış pınarında gelinen son durumu hem de Suriyeli sığınmacıların geri dönüşleriyle ilgili projelerimizi anlatma fırsatı bulacağız. Türkiye’nin PKK YPG ile mücadele kararlılığını en üst düzeyde ifade edeceğiz.” dedi.

Termik santraller konusu: Halkımızın zehirlenmesine izin veremeyiz

Erdoğan, termik santrallerin filtreleme çalışmalarının ertelenmesini veto etmesiyle ilgili sorulan soruya, “Daha önceden ertelemeler yapıldı. Ancak söz konusu firmalar filtre çalışmalarını yapmadılar.” dedi.

Erdoğan, “Paris sözleşmesiyle bir süreci yaşadık. İklim değişiklikleriyle ilgili teklifler geldi ama sözlerinde durmadılar. Partikül değerlerini falan düşürdük dediler. İstediğin kadar düşürdüm de. Ben halkımı düşünüyorum. Havanın kirletilmesine ve insanımızın temiz havayı solumasına izin vermeyen kuruluşları çalıştıramayız. Zaten filtre zorunluluğu var. Siz bu karara uymazsanız siz para kazanacaksınız diye halkımızın zehirlenmesine izin veremeyiz. Büyük ihtimalle bu yeniden bir ihaleye gider başka bir çıkışı yok. Ben halkımı düşünüyorum. Bu kirlilik oranında yaşayamıyoruz diyorlar.” diye konuştu.

Türkiye-İngiltere-Almanya-Fransa zirvesi

“Zirve ile alakalı güvenli bölge ağırlı olarak gündemimizde olacak. 120 km, 32 km derinlik. Kendileriyle görüşeceğiz. İlgilerini alakalarını anlamak istiyoruz. Almanya nasıl yaklaşır, Fransa nasıl yaklaşır bilemiyorum. İngiltere nasıl yaklaşır bunu da bilemiyorum. Biz planlarımızı kendilerine sunacağız. İlgileri varsa dünyayla paylaşacağız, yoksa yine dünyayla paylaşacağız. Fransa’yı Doğu Akdeniz hadisesi onları rahatsız ediyor olabilir. Türkiye’nin egemenlik hakkıdır biz bunu sizinle tartışmayız. Bunu kendilerine açıkça söyleyeceğiz. Egemenlik haklarımızla doğan hakkımızı da sizinle tekrar masaya yatırmayız.”

Doğu Akdeniz ve Libya: Yunanistan Başbakanı görüşme talep etti

“Yunanistan Başbakanı bizimle görüşme talebinde bulundu. Yunanistan, Mısır öbür tarafta Güney Kıbrıs; böyle bir üçlü çalışmayı yapmaları bizim Libya ile ilgili attığımız adımı asla etkilemez. Çünkü biz Libya ile bu noktada yazılı anlaşmamızı yaptık, imzayı attık ve şimdi de meclisimize gelecek ve kahir ekseriyetle geçecektir.”