NATO Zirvesi Bildirisi yayımlandı: İşte ‘Türkiye’ ayrıntısı

Yayın tarihi: 14 Haziran 2021 Pazartesi 6:50 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2021 Pazartesi 6:56 pm

NATO Zirvesi Bildirisinde, “Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir” denildi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ilk kez katıldığı NATO liderler zirvesinin bildirisinde 2030 Stratejik Konsepti’nin kabul edildiği belirtilirken, Türkiye’ye de yer verildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bugün ittifakımızda yeni bir sayfa açtık. Güvenliğimiz için kilit önemde konulara değindik ve geniş kapsamlı kararlar aldık” dedi.

Erdoğan-Biden görüşmesi bir saat ertelendi

Stoltenberg, “NATO liderleri, Afgan güçleri ile kurumlarını eğiterek ve finansal destek sağlayarak Afganistan’ın yanında yer almaya olan bağlılıklarını teyit etti.” diye konuştu.

NATO Zirvesi Bildirisinde ise “Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir.” değerlendirmesine yer verildi.

Bildiride, “Suriye’den Türkiye’yi vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz. Müttefikimiz Türkiye’ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz.” ifadesine yer verildi.

Erdoğan ‘Tedaviye ihtiyacı var’ dediği Macron ve ‘Benim için tarih olur’ dediği Biden’la…

NATO, TARİHİNDE İLK KEZ ÇİN’İN İTTİFAKA “SİSTEMATİK ZORLUK” OLUŞTURDUĞUNU İFADE ETTİ

Yapılan açıklamada Kabil Uluslararası Havalimanı’nın açık kalması için geçiş dönemi fonlaması sağlanacağı ifade edildi.  Sonuç bildirgesinde ittifakın kolektif olarak “her yönden gelen tüm tehditlere karşı” savunmasını güçlendirme konusunda anlaştığı vurgulandı.

NATO aynı zamanda Rusya’ya ABD ve Çekya’yı “dostça davranmayan ülkeler listesi”nden çıkarma çağrısı yaparken,Moskova’nın büyüyen nükleer cephanesine karşılık verileceğini belirtildi. Açıklamada henüz Avrupa’da ana karaya nükleer füze yerleştirmenin planlanmadığı vurgulandı. NATO, İran’a da tüm balistik füze faaliyetlerini durdurma çağrısı yaptı.

Öte yanda 30 ülkelik ittifak ilk defa Çin’in NATO’ya “sistematik zorluk”  oluşturduğu ifade etti.

NATO liderleri aynı zamanda ittifakın “İklim değişikliğini anlama ve uyum sağlama konusunda bir numaralı organizasyon haline getirmeyi hedeflediklerini” ifade etti.

TIKLAYIN – Erdoğan, NATO zirvesinde bazı ülkelerin liderleriyle görüştü

TIKLAYIN – Erdoğan’dan NATO’ya sitem: Yeterli desteği göremedik