NATO zirvesi başlıyor! İşte liderler arasında konuşulacak konular

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2024 Çarşamba 8:49 am - Güncelleme: 10 Temmuz 2024 Çarşamba 12:35 pm

Haber: Yılmaz Polat

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesine katılmak için kalabalık bir heyetle Washington’a geldi. Erdoğan’ın makam otomobili ve koruma araçları da ayrı bir uçakla ABD Başkentine getirildi.

Erdoğan’ı Washington yakınlarındaki Andrews Askeri Hava Üssü’nde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Washington Büyükelçisi Sedat Önal karşıladı. TBMM Başkanı Kurtulmuş’da özel bir uçakla Washington’a gelmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan da Washington’a geldi.
Zirvenin resmi görüşmeleri bugün başlayacak. ABD başkanı Biden bu akçak liderlere Beyaz Saray’da bir yemek verecek.

ABD Başkanı Biden zirveyi açış konuşmasında, ‘Putin’in , Ukrayna’da durmayacağını biliyoruz. Ancak yanılmayın: Ukrayna, özellikle tam kolektif desteğimizle Putin’i durdurabilir ve durduracaktır.’ dedi.

Biden, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı hava savunmasını güçlendirmesine yardımcı olmak için yeni taahhütler olduğunu bildirdi,’ Moskova’ya ve dünyaya mesajımız açıktır: Ukrayna’ya desteğimiz güçlü ve sarsılmazdır. Ukrayna, özellikle tam kolektif desteğimizle Putin’i durdurabilir ve durduracaktır.’ dedi.

ABD önümüzdeki aylarda Ukrayna’ya taktik hava savunma sistemi sağlamayı planlıyor.

Buarada, NATO, liderlerin başkent Washington’da zirve için biraraya geldiği sırada üye ülkelerin daha fazla Stinger füzesi üretmesi için yaklaşık 700 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.
Ekim ayında görevi Mark Rutte’ye bırakacak olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg anlaşmayı, ABD Ticaret Odası’nda NATO’ya üye ülkelerin savunma imalatı kabiliyetini arttırmaya odaklanan etkinlikte açıkladı.

Öte yandan, ABD, Hollanda , Almanya , İtalya ve Romanya liderleri ortak bir açıklama yaparak ‘Rusya’nın devam eden saldırganlığına karşı kendini savunurken Ukrayna’ya ek hava savunma yetenekleri sağlamaya kararlıyız’ dediler.

Her NATO toplantısında olduğu gibi Washington Zirvesi’nde de ‘terörle mücadele’ konusunun gündemde olması bekleniyor.
Erdoğan’ın görüşmelerde ABD’nin Suriye’de YPG ve PYD’ye verdiği askeri ve siyasi desteği gündeme getireceği bildiriliyor.
Filistin ve İsrail-Hamas savaşı da Erdoğan’ın gündeminde olacak.

Zirvede Ukrayna’nın NATO üyeliği açısından somut bir adım atılması öngörülmüyor. Biden’ın zirve sırasında ikili görüşme yapması kesinleşen iki lider Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelennskiy ve İngiltere yeni Başbakanı Keir Starmer.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la henüz planlanmış bir görüşme görünmüyor.
Erdoğan Washington’da daha önce Trump’ın sahibi olduğu geçen yıl sattığı Waldorf Astoria Oteli’nde kalıyor.

Zirve yarın yapılacak NATO-Ukrayna Konsey toplantısıyla sona erecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ