NATO Doğu Avrupa ülkelerine dört yeni savaş grubu konuşlandıracak

Yayın tarihi: 23 Mart 2022 Çarşamba 6:37 pm - Güncelleme: 23 Mart 2022 Çarşamba 6:37 pm

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg,  Doğu Avrupa’da dört yeni savaş grubu konuşandıracaklarını açıkladı. Stoltenberg, “Caydırıcılığımızı yeniden konumlandırmalıyız” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonu 28’inci gününde NATO’dan kritik açıklamalar geldi. Yarın düzenlecek NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’nden önce konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ‘caydırıcılık’ için birliğin yeni kararlar alacağını açıkladı.  Stolenberg, Zirve’de Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’da dört yeni savaş grubunun konuşlandırılması gibi yeni kararların ele alınacağını söyledi. Rusya, Çin ve Belarus’a çağrıda bulunacaklarını belirten Stoltenberg, “Yarınki zirvede daha fazla karar alacağız. Caydırıcılığımızı yeniden konumlandırmalıyız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “acımasız saldırısının” Ukrayna’da ölüm ve yıkıma neden olduğunu iddia eden Stoltenberg’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“NATO müttefikleri, bu krize, Ukrayna’ya güçlü bir şekilde destek vererek yanıt verdiler. İttifak genelinde müttefiklerin yüzbinlerce askeri, yüksek düzeyde hazırlıklı durumda. Yarınki zirvede daha fazla karar alacağız. Liderlerin NATO’nun pozisyonunu her alanda güçlendirmeyi kabul edeceklerini umuyorum.

“CAYDIRICILIĞIMIZI VE SAVUNMAMIZI YENİDEN AYARLAMALIYIZ”

İlk adım, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’da dört yeni NATO savaş grubunu konuşlandırmak olacak. Baltık ülkeleri ve Polonya’daki mevcut kuvvetlerimizle birlikte bu, doğu kanadında sekiz çok uluslu savaş grubuna sahip olacağımızı gösteriyor. Güvenliğimiz açısından yeni bir gerçeklik söz konusu. Bu yüzden caydırıcılığımızı ve savunmamızı daha uzun vadede yeniden ayarlamalıyız.

Yarın müttefiklerin, siber-güvenlik yardımı da dahil olmak üzere daha fazla destek konusunda anlaşmaya varacaklarını umuyorum.

Ukrayna’yı desteklemek için yapabileceğimiz her şeyi yapmakta kararlıyız. Ancak savaşın Ukrayna’nın ötesine geçmemesi ve NATO ile Rusya arasında bir çatışmaya dönüşmemesi konusunda sorumluluğumuz var. Bu daha fazla ölüm ve yıkıma sebep olacaktır.

“ÇİN RUSYA’YA SİYASİ DESTEK SAĞLADI”

Çin’in bu krizdeki rolüne de değineceğiz. Pekin, bağımsız ulusların kendi kaderlerini tayin etmek hakkını sorgulamak için Moskova’ya dahil oldu. Çin, bariz yalanlar ve dezenformasyon yayarak Rusya’ya siyasi destek sağladı.

Liderlerin, Çin’i BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak sorumluluklarını yerine getirmeye çağırmasını umuyorum.

“BELARUS’A SUÇ ORTAKLIĞINA SON VERMESİ İÇİN ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”

Ayrıca Belarus’a, Putin’le suç ortaklığına son vermesi için çağrıda bulunuyoruz.
Krizin başından beri Avrupa ve Kuzey Amerika birlikteler, NATO’da birleştiler. Rusya’nın saldırganlığına karşı çıkmak, Ukrayna’yı desteklemek ve tüm müttefikleri korumak için birlik içindeyiz.”