Nasuh Mahruki 17 Ağustos ve 6 Şubat depremlerini anlattı: 1999’daki performansı gösteremedik

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2024 Perşembe 1:33 am - Güncelleme: 22 Ağustos 2024 Perşembe 1:43 am

Haber: tele1.com.tr

Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, 17 Ağustos 1999 ve 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerindeki arama kurtarma çalışmalarından bahsetti. Mahruki, “6 Şubat 2023’te 1999’daki performansı gösteremedik” dedi.

Eski Arama Kurtarma Derneği’nin (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki, 17 Ağustos 1999 ve 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremleri anlattı. Mahruki, TELE1’de İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez’in “6 Şubat depremlerinden bu yana 400 bin telefondan sinyal alınamıyor” iddiasından bahsetti.

17 Ağustos 1999 depreminde arama kurtarma çalışmalarından söz eden Mahruki, “Gençler, delikanlılar eli sopalı böyle trafiği düzene soktular. Kendi doğal akışı içerisinde 17 Ağustos’ta toplum müthiş bir sınav verdi ve oradan çok önemli dersler de kazandık. Ama 2002 yılında Türkiye’nin siyaseti bir değişti o değiştiği andan itibaren afet yönetimine bakış açısı değişti. Asker mesela bir bahane bulundu işte 15 Temmuz’dan sonra sistemin dışına çıkartıldı ve destek grubu bir yere itelendi ki 6 Şubat’ta bunun çok ağır bedelini ödedik. Yani Türk Silahlı Kuvvetleri’nin  6 Şubat depremlerinde tıpkı 17 Ağustos’ta olduğu gibi bu işin bütün koordinasyonundan, iletişiminden, ulaşımından her şekilde yönetiminden. Tabii ki merkezi hükümetle birlikte sorumlu olduğu sistemden bir anda işte AFAD daha yeni kurulmuş görece olarak baktığında bir kurum. Çok ehliyetsizlik liyakatsiz tabii ki diz boyu. Başındaki kişi Diyanet İşleri’nden getirilmiş içine doldurmuşlar, tarikatları başta menzilciler olmak üzere böyle bambaşka bir şey olmuş orası. Yani afet yönetiminden işte insani yardımdan afetin koordinasyonundan iletişimden ulaşımından hatta çadır kurmaktan bile sorumlu AFAD olmuş. Yani bir anda birtakım kararnamelerle imzalarla şunlarla bunlarla. 140 yıldır Kızılay kurar kardeşim bu çadırı 140 yıldır yani cumhuriyetten bile fazla. Niye şu anda AFAD kuruyor bundan sonra afetlerde çadırı? Bir de o kadar dünya kadar asla altından kalkamayacağı bir tanesinden bile tek başına kalkamaz bu liyakatsiz kadrolarıyla. Niye o kadar büyük bir sorumluluk alıyor ki üstüne? Dolayısıyla çorba oldu her şey ” diye konuştu.

“Sesimi duyan var mı?” 17 Ağustos’un üzerinden çeyrek asır geçti

‘BUNLAR ANORMAL RAKAMLAR’

6 Şubat 2023’te 1999’daki performansın gösterilemediğini belirten Mahruki, “Turhan Çömez’den dinledim. Yani dün canlı canlı dinledim ya videoda söylüyor adam ‘Ben araştırmamı yaptım bütün işte kaç tane cep telefonundan sinyal alınamıyor kardeşim o dönemden bu yana? 400 bin’ dedi. ‘Kaç banka hesabında hiç hareket yok kredi kartında şunda bunda? 380 bin’ dedi. Yani bunlar bayağı anormal rakamlar. Ama biz 54 bin tane diye konuşuyoruz” dedi.

‘TÜRKİYE’DE SİYASET İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN BESLENİYOR’

Mahruki şöyle devam etti:

“Şimdi tabi bir arpa yol katedememizin en önemli sebebi bana sorarsanız şu: Türkiye’de siyaset ve maalesef kirli siyaset inşaat sektöründen besleniyor. Maalesef yani bu ne işte o yapılan büyük yollar, tüneller, havalimanları bunların hepsi gerekli gereksiz barajlar, şunlar bunlar inşaat sektörü siyaseti finans etsin diye. Yerel yönetimler de bunun içerisinde maalesef. Yerel yönetimler, büyükşehir belediyeleri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir şekilde bu beton ekonomisine dayalı ranttan hepsi faydalanıyor ve bunun böyle devam etmesinde istiyorlar”

Kaynak: HABER MERKEZİ