NASA yeni uzay görevlerine hazırlanıyor

Yayın tarihi: 19 Şubat 2020 Çarşamba 9:34 am - Güncelleme: 19 Şubat 2020 Çarşamba 9:34 am

ABD’nin uzay ajansı NASA 4 yeni uzay görevinin başlangıcı için 3 milyon dolarlık bütçe ayırdığını duyurdu. Bu projeler henüz “planlama” aşamasında bulunuyor ve sonuçlanacağı da kesin değil.

Ancak ayrılan 3 milyon dolarlık görece küçük bütçe, başlangıç aşamasında, bilim insanlarının gerekli planlamaları yapmaları için kullanılacak. 3 milyon dolarlık bütçeyle bu projelerin fizibilite çalışmaları yapılacak NASA ise en başarılı bulduğu iki projeyi alarak üzerinde çalışmaya ve projeleri sonuca ulaştırmaya çalışacak.

nasa 4

Bu dört proje, NASA’nın dev bütçesinin önümüzdeki yıllarda hangi konuya odaklanacağını belirleyeceği için önemli.

Stranger Things 4 fragmanı yayınlandı

Aynı zamanda, dünya ve bilim gündemi de NASA’nın bu çalışmaları sonucunda belirlenecek.

Peki nedir bu yeni projeler?

Deep Atmosphere Venus

Deep Atmosphere Venus

NASA’nın yeni görevlerinden ilki Deep Atmosphere Venus ismini taşıyor. Venüs’e gönderilecek uydu ile atmosferindeki gaz bileşenlerinin daha detaylı ve yakından incelenmesi hedefleniyor. Bu görev ile gezegenin geçmişinde yüzeyinde bir okyanus olup olmadığına dair kanıtlar elde edilmesi amaçlanıyor.

VERITAS

İkinci görev de yine Venüs hakkında. VERITAS isimli proje ile Venüs’ün yüzeyinin 3 boyutlu haritası çıkarılacak. Böylece gelecekte Venüs’e indirilmesi olası uzay araçları için ilk hazırlık aşamaları başlamış olacak.

Volcano Observer

Üçüncü proje, dev gezegen Jüpiter’in çekimine kapılmış dönen 79 uydudan biri olan IO’nun fotoğraflarını çekecek ve analizler yapacak bir uydu geliştirecek olan Volcano Observer projesi. Bu projeyle geliştirilecek uydunun Jüpiter’in devasa çekim gücünden etkilenmeden IO’nun yakından geçmesi ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafları çekmesi gerekiyor. IO’da yer alan dev volkanlar, dünyadaki bir şehri tamamen yutacak büyüklükte patlamalar yaratıyor ve uzaya sürekli parçacık saçıyor. Dolayısıyla, bu aya inmek veya etrafında uçmak son derece tehlikeli bir görev.

TRIDENT

Son proje ise Neptüne’ün uydusu Triton’a gönderilecek uydunun geliştirilmesini amaçlayan TRIDENT projesi. Bu uydu Triton’un yakından sadece bir kere geçecek ve bu sırada mümkün olduğunca çok ve kaliteli fotoğraflar çekmeye çalışacak. Mavi gezegen Neptune, güneş sisteminin en gizemli gezegenlerinden biri. Gezegende su olduğu düşünülüyor ancak üzerinde yeterince araştırma yapılabilmiş değil. Triton ayı ise bilim dünyasın ilgisini üzerine çeken bir diğer sır noktası.