NASA Microsoft teknolojilerini çok sevdi

Yayın tarihi: 2 Şubat 2022 Çarşamba 1:00 pm - Güncelleme: 1 Şubat 2022 Salı 8:48 pm

Birçok dev markanın kullandığı Microsoft teknolojileri NASA için büyük bir öneme sahip. Genelde ticari şirketlerin bu markanın hizmetlerini kullandığını biliyoruz. Ancak uzay teknolojileri alanında Microsoft en çok başvurulan platformlar içerisinde yer alıyor.

Bunun en bariz örneği ise James webb uzay teleskobu oldu. Uzaya fırlatılan bu teleskop büyük bir iletişim desteğine ihtiyaç duyuyordu. Microsoft işte tam olarak bunu sağladı. Birçok kişi bu uzay teleskobu ile ilgili iletişimin NASA tarafından üstlendiğini zannediyordu. Ancak Microsoft çoktan bu işi kendi tarafına geçirmeyi başardı.

NASA

Uzay hizmetleri için standart çözümler ne yazık ki yeterli olmuyor. Bu nedenle bazı üst düzey çözümlere ihtiyaç duyuluyor. Çeşitli Quantum çözümleri ve teknolojileri işte tam olarak bunu sağlıyor. Microsoft Azure Quantum uzay araçlarıyla dünyadaki merkezin iletişim zamanlamasını iyileştiriyor.

Genelge uzaya gönderilen araçların dünyadaki merkez ile iletişimleri istenilen sürede gerçekleştirilemiyor. Birçok kez aksama yaşandığını söyleyebiliriz. İşte tam da bu nedenle NASA, bazı şirketlerle anlaşma yapıyor. Bu anlaşmalar üzerinden gecikmeler sıfıra indirilmeye çalışılıyor.

Deep Space Network olarak isimlendirilen bir radyo anteni ağı uzay araçlarında kullanılıyor. NASA bu ağ üzerinden uzay araçları ile iletişim kuruyor. Fakat bu iletişim son derece karmaşık olduğu için zaman planlaması gecikiyor. Microsoft Azure Quantum işte tam olarak bu noktada devreye giriyor. Yaklaşık olarak 2 saat süren işlemler 16 dakikaya kadar indirebiliyor.

Google’da doodle olan Sabire Aydemir kimdir?