NASA ile Çin arasında sinirler gerildi

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2022 Perşembe 9:30 am - Güncelleme: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 3:22 pm

Çin pazartesi günü, ABD uzay ajansı Bill Nelson’ın yöneticisinin Pekin’in uzay programının “askeri” bir uzay programı olduğunu söylemesinin ardından bir NASA yetkilisinin uzay programı hakkında yaptığı açıklamalara karşı çıktı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, düzenlediği basın toplantısında, “NASA’nın gerçekleri göz ardı edip Çin’i karalamasının ilk kez yaşanan bir durum olmadığını ve bazı ABD yetkililerinin sürekli olarak diğer ülkelerin normal ve makul uzay davasını çerçevelediğini ve iftira attığını ve Çin’in bu tür sorumsuz açıklamalara kesinlikle karşı çıktığını” söyledi.

Zhao, “ABD havacılık departmanının direktörü olarak Nelson’ın ABD uzay programının karanlık tarihinin, ABD’nin uzay çöplüğü yaratmada, uzayda silahlanma yarışlarını kışkırtmada ve küresel çapta zararları baltalamada oynadığı olumsuz rolün çok farkında olması gerektiğini” de sözlerine ekledi.

 

Son yıllarda, Amerika Birleşik Devletleri dış uzayı açıkça bir savaş alanı olarak tanımladı, dış uzay kuvvetinin oluşumunu hızlandırdı, saldırgan dış uzay silahları geliştirdi ve konuşlandırdı ve dış uzay kontrolü ile ilgili yasal belgelerin müzakeresine uzun süre pasif bir şekilde direndi ve müttefikleriyle dış uzay askeri işbirliğini sürekli olarak güçlendirdiğini söyledi.

 

NASA

Çin sözcüsüne göre, Amerika Birleşik Devletleri uzay işbirliğinde engeller oluşturdu, diğer ülkelerin uzay ajanslarına keyfi olarak yaptırım uyguladı ve uzay işbirliğini ve Çin ile değiş tokuşları kısıtlamak için yasalar çıkardı.

Zhao, Çin’in uzayın barışçıl kullanımını savunduğunu, uzayda bir silahlanma yarışının silahlandırılmasına karşı çıktığını ve uzayda ortak bir geleceği olan bir topluluk inşa edilmesi çağrısında bulunduğunu söyledi. Zhao, “ABD yetkilisini büyük bir ülkenin sorumluluklarını ciddiyetle üstlenmeye, ABD tarafının uzaydaki olumsuz sözlerini ve eylemlerini ciddi şekilde gözden geçirmeye ve düzeltmeye ve uzayda sürekli barış ve güvenliğin korunmasına gereken katkıları yapmaya çağırıyoruz.” dedi.

 

Daha önce, Bill Nelson Bild gazetesine Çin’in askeri uzay programının bir parçası olarak Ay’ı “ele geçirmeyi” düşünebileceğini söyledi.

Nelson, ABD’nin şimdi bu sefer Çin ile birlikte yeni bir uzay yarışına dahil olduğunu söyledi. Ayrıca, 2035’te Pekin’in kendi Ay istasyonunun inşaatını bitirebileceğini ve bir yıl sonra deneylere başlayabileceğini iddia etti.

RT’nin haberine göre Nelson, Çin’in Ay’a ayak basması konusunda çok endişelenmemiz gerektiğini ve bunun artık Halk Cumhuriyeti’ne ait olduğunu ve diğer herkesin uzak durması gerektiğini iddia etti. Çinli sözcü bu iddiaları da reddetti.

Samsung Apple ilişkisi yine zora girdi