NASA Astra ile sorunlar yaşıyor

Yayın tarihi: 16 Haziran 2022 Perşembe 10:30 am - Güncelleme: 15 Haziran 2022 Çarşamba 9:15 pm

Gelecek vadeden Astra uzay şirketine ait bir roket, ikinci aşama motoru zamanından önce kapatıldıktan sonra NASA’nın hava durumu izleme uydularından ikisini uzaya gönderemedi. Her iki uydu da başarısızlık sonucu kaybedildi.

Astra’nın Fırlatma Aracı 0010 (LV0010), Florida’nın Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundan 13:43 ET’de başarıyla havalandı, ancak uçuşunun yaklaşık 10. dakikasında bir üst kademe hatası yaşadı. Fırlatma, NASA’nın uzaya altı TROPICS uydusu gönderme görevinin bir parçasıydı – bu küçük, ayak uzunluğundaki CubeSats’ın NASA’nın gelişen tropik fırtınaları daha iyi takip etmesine yardımcı olması gerekiyordu. CubeSats, kolejlerdeki ve üniversitelerdeki araştırmacılar tarafından sıklıkla inşa edilen düşük maliyetli uydular olarak biliniyor.

 

Astra

Astra, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Üst aşama erken kapandı ve yükleri yörüngeye teslim edemedik” dedi. “Pişmanlıklarımızı @NASA ve yük ekibiyle paylaştık.” NASA’nın bilim bölümünün yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen, Twitter’daki bir başlıkta başarısız lansmanı kabul etti, ancak iyimser kaldı ve bunun “yeni bilim ve fırlatma yetenekleri için harika bir fırsat sunduğunu” belirtti.

NASA’nın kalan TROPICS uydularını Astra ile fırlatmayı planlayıp planlamadığı veya kaybolan ikisinin değiştirilip değiştirilmeyeceği belli değil. NASA yorum taleplerine henüz yanıt vermiş değil.

Astra, ilk kez Cape Canaveral’dan ilk fırlatılışını işaretleyerek uzaya bir dizi CubeSats göndermek için Şubat ayında NASA ile ortaklık kurmuştu. Ancak, roket fırlatıldıktan sonra kontrolden çıkıp yükü kaybetmişti.

 

Şimdiye kadar Astra, toplam yedi denemeden yalnızca iki başarılı yörünge fırlatması gerçekleştirebildi – şirket geçen Kasım ayında ilk kez yörüngeye ulaştı ve Mart ayında bir müşterinin uydularını yörüngeye başarıyla yerleştirdi. Astra’nın diğer lansmanlarını, yönlendirme sistemindeki sorunlardan motor arızasına kadar bir dizi sorun etkiledi.

Güneş enerjili otomobil satışa çıkıyor!