‘Narcos: Mexico’ya konu olan FBI’ın aradığı Meksikalı uyuşturucu baronu yakalandı

Yayın tarihi: 16 Temmuz 2022 Cumartesi 1:28 pm - Güncelleme: 16 Temmuz 2022 Cumartesi 1:29 pm

Meksika’da ABD’nin en çok arananlar listesinde olan uyuşturucu baronlarından Rafael Caro Quintero, ordu tarafından tutuklandı.

Meksika Donanması, Amerikalı bir uyuşturucuyla mücadele ajanının 1985’te kaçırılması, işkenceden geçirilmesi ve öldürülmesiyle suçlanan ve  ABD’nin en çok arananlar listesinde yer alan Meksikalı uyuşturucu baronu Rafael Caro Quintero’nın tutuklandığını açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre donanma, 69 yaşındaki Quintero’nun saklandığı çalılıklarda, Max adlı özel eğitimli bir köpek tarafından Sinaloa eyaletinde buldu. ABD ise Quintero’nun derhal sınırdışı edilmesi için çalışacaklarını belirtti.

Amerikan Adalet Bakanı Merrick Garlan da “Amerikan güvenlik güçlerini kaçıran, işkenceden geçiren ve katleden kimsenin saklanacak bir yeri yok. Rafael Caro Quintero’nun yakalanması nedeniye Meksika makamlarına minnetarız” dedi.

Rafael Caro Quintero

QUİNTERO’NUN YARGILANMASI

Quintero, Amerikan Uyuşturucuyla Mücadele kurumu (DEA) ajanı Enrique Camarena’nın öldürülmesi nedeniyle 28 yıl hapis yattı.

ABD-Meksika ilişkilerinde gerilime yol açan cinayet, daha sonra Netflix’in ‘Narcos: Mexico’ dizisinde anlatılmıştı.

2013’te Meksika’daki bir mahkeme, Quintero’nun 40 yıllık cezasını kısa kesmiş ve hapisten çıkmıştı. Quintero’nun federal değil, eyalet mahkemesinde yargılanması gerektiğine karar verilmişti. Karar daha sonra Yüksek Mahkeme’de bozulsa da, Quintero kaçıp, saklanmaya başladı.

ABD’li yetkililer, Quintero’nın uyuşturucu kaçakçılığına hemen geri döndüğünü belirtip, başına 20 milyon dolarlık ödül koymuştu. Quintero, artık uluslararası uyuşturucu kaçakçılığında büyük bir isim olarak kabul edilmese de, tutuklanması sembolik açıdan önemi. (BBC TÜRKÇE)