Nagehan Alçı’dan AKP iktidarına zehir zemberek sözler

Yayın tarihi: 23 Ekim 2020 Cuma 12:41 pm - Güncelleme: 23 Ekim 2020 Cuma 12:41 pm

İktidara yakınlığı ile bilinen Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Türkiye’ye gelen grip aşılarının sayılarına isyan etti. Alçı, “Almanya’da piyasaya sürülen aşı sayısı 26 milyon! Almanya’nın nüfusu Türkiye’ye yakın. 26 milyon nerede, bize gelecek rakam nerede?” ifadesinde bulundu.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı iktidarın grip aşısı politikasına tepki gösteren bir yazı kaleme aldı. Alçı, sağlık çalışanları ve çocukların risk grubunda olup olmadığını sorarak iktidarın grip aşısı politikasına sert tepki gösterdi.

“HAK KAZANMIŞ KİMSEYE HENÜZ RASTLAMADIM”

Türkiye’ye yurt dışından gelen 1 milyon 350 bin grip aşısının yetersiz olduğunu belirten Alçı, “Etrafımda bırakın 65’i, 75 yaş üstü ve birkaç kronik rahatsızlığı olduğu halde ismi listede çıkmayan insanlar var. Aşı almaya hak kazanmış kimseye henüz rastlamadım” ifadelerini kullandı.

Nagehan Alçı’nın Habertürk’te yer alan yazının ilgili bölümü şöyle:

Aylardır beklenen grip aşısı geldi ancak kim alacak, nasıl alacak?

Kanser hastaları, 65 yaş üstü binlerce kişi “Bize neden yok?” diyor.

Ortalık da kafalar da karışık…

Etrafımda bırakın 65’i, 75 yaş üstü ve birkaç kronik rahatsızlığı olduğu halde ismi listede çıkmayan insanlar var. Aşı almaya hak kazanmış kimseye henüz rastlamadım.

Peki o zaman kimler yaptırabilecek bu aşıyı?

Türkiye’ye kaç doz aşı geldi? Kaç daha gelecek? Avrupa ülkelerinde kaç doz var?

Hem Sağlık Bakanlığı’ndan son veri ve bilgileri aldım hem de Avrupa’daki rakamları araştırdım.

Bize ilk etapta gelen doz sayısı 1 milyon 350 bin. Bu rakam zaten açıklandı. Sağlık Bakanlığı önümüzdeki dönemde ikinci etabın geleceğini söylüyor. Bu sayı yaklaşık 2 milyon olacak deniyor.

Geçen sene yaklaşık 1,5 milyon doz gelmiş. Pandemi olmadığı için ciddi bir tedarik açığı yaşanmamış. Fakat bu sene herkes sıraya girince işler karıştı.(…)

SAĞLIK ÇALIŞANLARI RİSK GRUBU DEĞİL Mİ?

Dikkatimi çeken en önemli noktalardan biri aşıda sağlık çalışanları için ilk etapta özel bir kontenjanın ayrılmamış olması.

Covid sürecinde en büyük risk gruplarının başında sağlık çalışanları geliyor. Özellikle pandemi hastanelerinde görevli olanlar listenin en üstlerine yazılmalı. Ancak maalesef şu aşamada onlara aşı yok. Yalnızca yoğun bakımda görevli olanlar deniyor ancak henüz kim nasıl alacak ile ilgili bilgi paylaşımı yapılmış değil.

Sağlık sisteminin çökmemesi için öncelikle sağlık çalışanlarını korumamız gerektiği başından beri söylenirken onlara yeterli aşı tedarik etmemek çok vahim sonuçlar doğurabilir.

PEKİ YA ÇOCUKLAR?

65 yaş üstü bile alamazken çocuklar nasıl alsın, diyebilirsiniz ama ben elbette yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlara öncelik tanıma kaydıyla çocukların da grip aşısı olmalarının önemini hatırlatmak istiyorum.

Covidin tehdit ettiği grupların başında çocuklar gelmiyor ama gribi en çok yayan grubun başında çocuklar geliyor.

Okullar da açılırken mevsimsel gribin Covid ile karıştırılmaması için çocukları korumamız şart. Aksi takdirde panik katlanarak büyür.

Avrupa ülkelerinin birçoğunda bu yıl özellikle 6 ay-15 yaş arası çocukların aşılanması için kampanyalar düzenleniyor. Avusturya’da bu gruba ücretsiz grip aşısı yapıldığı vurgulanıyor. Okullar böylece çok daha güvenli bir şekilde eğitime devam edebilecekler.

Bizde henüz adım adım başlayan yüz yüze eğitim grip dalgası vurduğu takdirde yine sekteye uğrayabilir. Çocuklar üzerinden yayılacak bir grip dalgası zaten yükselen pandemi endişesini iyice yükseltebilir.

Bu riski de göz önünde bulundurarak çocukları aşıdan muaf tutmamak gerekir.

ALMANYA’DA 26 MİLYON, İNGİLTERE’DE 30 MİLYON DOZ!

Aşı tartışmalarında en can alıcı nokta miktar. 1 milyon 350 bin aşı 80 milyonluk Türkiye için devede kulak. Sonra gelecek olan bile olsa toplam rakam 4 milyondan az.

Bu rakamın en az 6-7 katına çıkması gerekir.

Fakat rakamlara baktım. Almanya’da piyasaya sürülen aşı sayısı 26 milyon! Almanya’nın nüfusu Türkiye’ye yakın. 26 milyon nerede, bize gelecek rakam nerede?(…)