Nagehan Alçı: Yılmaz Özdil’in para peşinde koştuğunu düşünmüyorum

Yayın tarihi: 25 Ocak 2019 Cuma 10:43 am - Güncelleme: 25 Ocak 2019 Cuma 10:43 am
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Mustafa Kemal kitabının yazarı Yılmaz Özdil’i savundu. Alçı, “2500 TL’lik kitaptan 100 bin adet de basılsa, hepsinin bir gün içinde biteceğine eminim.” dedi.

Nagehan Alçı, bugünkü “Bir guru olarak Yılmaz Özdil” başlıklı yazısında, “Bu kitabın para ve maddi çıkar için yayınlandığı yorumunu da yüzeysel buluyorum. Burada para meselesini aşan bir durum var. Zaten bir guru olarak Özdil’in lüks bir hayata merakı da yok.” ifadelerini kullandı.

ALÇI’NIN BUGÜNKÜ YAZISI ŞÖYLE:

1881 adet basılan 2500 liralık “Mustafa Kemal” kitabı, göz açıp kapayıncaya kadar bitti. Yılmaz Özdil’in yazdığına göre 9’u 6 geçe çoktan internet sitesinde yoğunluk yüzünden hatlar kilitlenmiş. Sistem çökmüş ve kapanmış. Yeniden açılıp 1881 adet kitap tükendiğinde saat 13.00’müş. Geriye de kitabı satın almak için yanıp tutuşan ama başaramayan ve muhtemelen bu yüzden gözyaşları döken binlerce kişi kalmış.

Özdil bu kitabı almak için birbirleriyle yarışan ve günlerce kuyrukta uykusuz beklemeyi göze almış Atatürkçüleri tek ve bütün bir aile olarak görüyor. Özdil’in karşıtları ise aynı Kemalist grubu aşiret ve tarikat gibi başlıklarla anıyor.

OSHO’NUN KİTLESİ GİBİ
Her halükarda toplumun yüzde 15-20 arası kadar nüfusunu oluşturan, çok proaktif bir Atatürkçü-Kemalist kesim var ülkemizde. İşte bu kesim Özdil’in kitabına adeta tapıyor. İster aile deyin, ister aşiret ya da tarikat bu Atatürkçü sosyal grubun şu anki reisi ya da şeyhi şüphesiz Yılmaz Özdil. Kemalistlerin manevi liderliği anlamında rakibi yok.

O yüzden Özdil’in kitabı, Osho’nun kitaplarının kendi kitlesinde yarattığı etkiye benzer bir yankı uyandırıyor. Bu Atatürkçü topluluğu, Özdil’in dili ve üslubu adeta büyülüyor. Bazı ifadeleri kült mertebesinde görülüyor. Bazı cümleleri hadis gibi dilden dile, klavyeden klavyeye dolaştırılıyor.

100 BİN ADET BASILSA DA 1 GÜNDE BİTER
Sosyal bilimcilerin incelemesi gereken önemli bir toplumsal vaka ile karşı karşıyayız. Alay ederek bu sosyal realite geçiştirilemez. Bu insanlarla dalga geçmek, onları daha da katılaştırır ve safları sıklaştırır. Böyle yapan yazarlar karşıtı oldukları Özdil’in aleyhine bir iş yapmış da olmuyorlar. Bilakis bu alaycı ve küçümseyici ifadeler Kemalist kitlenin Özdil’e olan ruhani ve mistik bağlılığını arttırıyor. 2500 TL’lik kitaptan 100 bin adet de basılsa, hepsinin bir gün içinde biteceğine eminim.

Ben de ailem ve hem lise hem de üniversite arkadaşlarım itibarıyla bu kesimin içinden geliyorum ve bu sosyal grubun inanç ve duygu dünyasını anlamaya çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu anlama çabası, Türkiye’nin her kesiminden aydınların mesuliyeti olmalı.

PARA PEŞİNDE KOŞTUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM
Niye Atatürkçü kitle Yılmaz Özdil’i bir guru olarak görüyor? Niye içinde yeni bir bilgi de olmayan bu metne kutsal kitap muamelesi yapılıyor? Atatürkçü olup Özdil’e tutkuyla bağlı olmayan kitle neden çok çok az? Bu soruları nitelikli akademisyenler cevaplamalı.

Özdil’i bu noktadan sonra herhangi bir gazeteci olarak değerlendirmek çok yanlış olur. Bu kitabın para ve maddi çıkar için yayınlandığı yorumunu da yüzeysel buluyorum. Burada para meselesini aşan bir durum var. Zaten bir guru olarak Özdil’in lüks bir hayata merakı da yok.

Para peşinde koştuğunu da düşünmüyorum. Bilakis herhangi bir semt pazarından alınmış lacivert ceket içine lacivert gömlek giyerek oluşturduğu imajla, kendisine göre aile, kimilerine göre tarikat olan bu çevreyi genişletmek istiyor. Her zaman çok lüks ve pahalı giyinen Uğur Dündar’ın yanında işporta tarzı kıyafetleriyle çok farklı bir portre sergiliyor. Yani aslında sadece Beyaz Türklere de hitap etmiyor. Canlı yayınlarda “Ben bir şoför çocuğuyum” diye sık sık hatırlatarak, alt sınıfları da guru halkasına eklemek istiyor.