‘Nafaka’ yerine ‘sadaka’ diyen eşe yeniden ödeme kararı

Yayın tarihi: 4 Kasım 2021 Perşembe 3:21 pm - Güncelleme: 4 Kasım 2021 Perşembe 3:21 pm

Bursa’da boşanma aşamasındaki eşine internet bankacılığı üzerinden para gönderen M.K, açıklama kısmına “nafaka” yerine “sadaka” yazınca mahkeme yeniden ödeme yapmasına karar verdi.

Bursa’da 2 yıl önce M.K. ile S.K. anlaşmalı boşanmaya karar verdi. Boşanma süreci devam ederken  aile mahkemesi M.K.’nin eşi S.K.’ye her ay 300 lira ‘tedbir nafakası’ ödemesine hükmetti.
Boşanma aşamasındaki eşi S.K.’ye her ay 300 lira ‘tedbir nafakası’ ödeyen M.K., internet üzerinden gönderdiği ödemenin açıklama kısmına ‘sadaka’ yazdı.

S.K. ise kendisine ulaşan paranın açıklama kısmında ‘nafaka’ değil de ‘sadaka’ ifadesini görünce avukatı aracılığıyla M.K.’nin kendisine ödediği paranın ‘sadaka’ olduğunu, nafakasının ise yatırılmadığını iddia ederek icra takibi başlattı. Yargıya taşınan sadaka tartışmasında yerel mahkeme, açıklama kısmında yazan ifadeyi göz önünde bulundurarak M.K.’nın yeniden nafaka ödemesine hükmetti. Nafakayı ödediğini belirten M.K. para gönderme işlemleri sırasına telefonun azizliğine uğradığını söyledi ve karşı dava açarak dilekçesinde şu ifadeleri kullandı:

“Açıklama kısmında nafaka yazmıştım. Fakat kullandığım cep telefonunun azizliğine uğradım. Otomatik klavye ‘nafaka’ kelimesini ‘sadaka’ olarak düzeltmiş. Bilerek yazmadım.”

Bursa 4’üncü Aile Mahkemesi’ndeki davada hâkim, davalı M.K.’nin açıklama kısmında yazdığı ‘sadaka’ ibaresini baz alarak davacı S.K.’yi haklı buldu. Mahkeme, ödemenin hangi aya ait olduğunun, ‘nafaka’ ifadesi ile açıkça açıklama kısmında belirtilmesi gerektiğini belirterek M.K.’nin yeniden para yatırmasına hükmetti.

AKP, nafakaya sınırlama getiriyor