Naci İnci öğrencileri hedef aldı: Boğaziçi Üniversitesi’nde bu vandallığı yapan 25-30 kişi var

Yayın tarihi: 10 Ekim 2021 Pazar 1:22 pm - Güncelleme: 29 Haziran 2022 Çarşamba 9:53 am

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör Melih Bulu’nun yerine göreve getirilen Naci İnci, öğrencileri gündemine aldı. İnci, kendisine karşı yapılan protestolara katılan öğrencilerin sayısını görmezden gelerek “Boğaziçi Üniversitesi’nde bu eylemleri yapan 25-30 kişi var” dedi.

Kayyum rektör Naci İnci, Sabah TV’nin konuğu oldu. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara ilişkin konuşan İnci, “Üniversiteyi böyle bir şeye teslim etmem” ifadelerini kullandı. Kendisinden önce AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla göreve getirilen Melih Bulu’ya işaret eden İnci, “Daha önceki argüman şuydu ‘Boğaziçi’nden birisi değil’. Ben oranın 30 yıllık hocasıyım. Sorun ne? Oranın asli unsuruyum. Oranın hocasıyım. Bir kısmı benden ders aldı. Memnun olmadıkları şey ne?” şeklinde konuştu.

İnci şunları söyledi:

“Argümanları şu ‘Siz daha önceki yönetimde görev aldınız’ Siz alsaydınız o zaman. Üniversiteyi bu hale sokmasaydınız. Size teklif edildi. ‘Gelin yardım edin, üniversite çökmesin’ diye. Kimse cesaret etmedi çünkü bir mahalle baskısı kuruyor arkadaşlarımız. Üniversitede bu huzursuzluğa sebep olan belli bir kitle var. Bunu bütün Boğaziçi Üniversitesi camiasına mal edemeyiz. Bizim 17 bin öğrencimiz var ama bu vandallığı yapan öğrenciler ve buna destek verenler belki 25-30 kişi. 200 olsa 1000 olsa ne olur. Orada 17 bin kişi var.

Ben aklıselimin galip geleceğini düşünüyorum. Belli bir zümrenin dayatmasına bu üniversiteyi teslim etmeyeceğimi söyleyeyim. Üniversiteyi böyle bir şeye teslim etmem. Hukuk zemininde gerekli bütün mücadeleyi yaparım. Üniversitemi her türlü tehlikeden korumak adına bunu yapacağım. Bu mücadeleyi bırakmayacağım.

ÖĞRENCİLERİN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

Bunun zorbalık olduğu, vandallık olduğu aşikar. Bunu hiçbir şeyle açıklayamazsınız. Siz rektörü bu şekilde durdurarak ne yapmaya çalışıyorsunuz? Eğer güvenlik önemleri alınmazsa bir sonraki adım nedir? Bu Boğaziçi Üniversitesi’ne yakışır bir şey mi?

Rektörün makam aracına çıkıp tepinmek her şeyden önce insani bir davranış değil. O protesto falan değil ki. Bu bırakın Boğaziçi Üniversitesi öğrencisini herhangi birinin yapmaması gereken bir şey. Ve herhangi bir kişiye de yapılamaz bu. Kabul edilebilir bir şey değildir. Eğer bu seviyeye getirilmişse, öğrenciler eğer bu hale getirilmişse o zaman bu bir yere dayanıyor. Yani bunun arkasında bir şey var bir arayüz. Bu bir projenin parçası. O zaman bir proje var. Buradan bir şey çıkarılacak. Daha büyük bir boyuta ulaşacak.

Danıştay rektörün disiplin yetkisini iptal etti. Rektör disiplin cezası veremiyor, soruşturma açamıyor. Kim disiplin amiri? Dekanlar, yüksek kurul üyeleri, enstitü müdürleri. Dekana gönderiyorsunuz, örneğin bir fakültenin dekanına 149 tane disiplin soruşturması göndermişiz. Bunların sadece 30-35 tanesine cevap verilmiş ve hiçbirisine suç olmasına rağmen, yönetmelikte tarif edilmesine rağmen hiçbir ceza verilmemiş. Dekanlar ceza vermiyor. Neden? Siz ceza vermediğiniz zaman iyilik yapmıyorsunuz. Dedim ya bir mahalle baskısı var. Dekanların ceza vermemesi de o mahalle baskısının bir sonucu. Ceza verseydiniz bunlar devam etmezdi.”

Boğaziçi’nde basına kalkan, öğrenciye kelepçe