Naci Görür’den ‘Uçan araba’ yorumu: Dayanamayıp yazıyorum

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2021 Çarşamba 4:59 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2021 Çarşamba 5:00 pm

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, “Türkiye uçan arabada da liderliğe oynayacak” açıklamalarına tepki gösterdi. Görür, “Dünyada üniversitelerinin esamesi okunmayan, AR-GE ve okuma alışkanlığı olmayan bir ülkede bu iş nasıl olacak?” dedi.

Mustafa Varank, “Türkiye kendine inanmış, ufku samanyolu galaksisi kadar geniş, çalışkan gençleriyle uçan arabalarda da dünya liderliğine oynayacak. Nasıl ki insansız hava araçlarındaki başarımız şu anda tüm dünyanın dilindeyse, tüm yenilikçi alanlarda da gençlerimizle birlikte iddiamızı kanıtlayacak başarı hikayelerini yazacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Naci Görür, Bakan Varank’ın bu sözlerine “Dayanamayıp yazıyorum. AR-GE ve okuma alışkanlığı olmayan bir ülkede bu iş nasıl olacak” diyerek tepki gösterdi. Görür, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Arkadaşlar, şu anda bir kanalda altyazı geçiyor ‘Türkiye uçan arabada da liderliğe oynayacak’ diye. Dayanamayıp yazıyorum. İyi eğitilmiş yeterli insan kaynağına sahip olmayan, dünya bilim üretimine ve gelişimine çok sınırlı katkısı olan, bilgi toplumu olmaktan çok uzak.

Dünyada üniversitelerinin esamesi okunmayan, AR-GE ve okuma alışkanlığı olmayan bir ülkede bu iş nasıl olacak? Olsa bile bu sağlıklı ve sürdürülebilir olur mu? Altyapısı olmayan üretimlerle liderlik olmaz. Kulağa hoş geliyor ama halkımıza gerçekleri söylemek daha doğru. Sevgiyle”

Görür, bu paylaşımıyla ilgili bir açıklama da yaptı. Açıklamasında “Arkadaşlar dün uçan arabalarla ilgili bir tweet attım. Çoğu olumlu cevaplar aldım ama yine de bir gerilim hissettim ve sizlerle sohbet etmek istedim: Bizde halk dalkavukluğu çok yaygın. Özellikle siyasiler bunu çok yapar. Onlara göre halk her şeyi bilir, en doğruya karar verir, en adildir, vs. Bunu söylerken daha çok kendileri gibi düşünen insanları kast ederler. Aksi görüş o halk tanımı içinde pek yoktur. Arkadaşlar, halk çok heterojen bir yapıdır. Çok değişik kültür, inanç, eğitim, gelenek, görenek, bilgi, beceri, duygu, vs yumağıdır. Onun için her konuda farklı düşünce normaldir. Bunu çatışma değil de doğruyu bulmada bir şansa dönüştürebilmek için eğitim şarttır. İnsanı şartlamayan, belirli kalıplara sokmayan, insan sevgisini, insana hizmeti esas alan, bilime dayalı, özgür, hoşgörülü ve evrensel nitelikli bir eğitim. Bunu başarırsak kendi içimizde barışık olur ve milletler ailesi içerisinde her açıdan ön plana çıkarız. Ancak bu yolla gençlerimiz umutlu ve mutlu olur. İşte o zaman siyaset halkı değil halk siyaseti yönlendirir ve gerçek bir lider ülke oluruz. Sevgiyle” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Naci Görür İzmir’in ilçelerinde zeminlerin deprem riskini açıkladı