Ukrayna’da TV kulesi vuruldu, yayınlar kesildi! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 7:07 am - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 11:29 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunda 6. güne girildi. Belarus’ta yapılan Ukrayna-Rusya görüşmesinin ardından heyetler istişare için ülkelerine döndü, görüşmelerde ikinci tura önümüzdeki günlerde geçilmesi bekleniyor. 6. gün, sabah erken saatlerde Kharkov bölge yönetim binasının füzeyle vurulmasıyla gergin başladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinin altıncı gününe girildi… Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin sık sık dile getirdiği ‘Montrö’ talebine, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yanıt geldi. Erdoğan, “Montrö Sözleşmesi’nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız” dedi.

Belarus’taki görüşme bitti, Kiev’den patlama haberleri geliyor! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

İŞTE DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER

23:28 ÇAVUŞOĞLU: RUSYA’YA YÖNELİK YAPTIRIMLARA KATILMA EĞİLİMİMİZ YOK

Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Biz genel anlamda bu tür yaptırımlara ilkesel olarak katılmadık. Bu yaptırımlara da katılma eğilimimiz yok” dedi.

23:10 RUSYA’YA AÇILAN ‘SOYKIRIM SÖZLEŞMESİ’ İHLALİ DAVASININ İLK DURUŞMASI 7-8 MART’TA 

Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Sözleşmesi’nin ihlali gerekçesiyle Ukrayna’nın Rusya’ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart’ta yapılacağını açıkladı.

22:30 RUS GÜÇLERİ HERSON’A GİRDİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus güçlerinin ülkenin güneyindeki Herson kentine girdiğini açıkladı. Kentin hala Ukrayna yönetiminin kontrolünde olduğu belirtildi.

21:41 ‘TELEVİZYON KULESİNE SALDIRIDA 5 KİŞİ ÖLDÜ’

Ukrayna yetkilileri, Kiev’de bulunan televizyon kulesinde gerçekleşen patlamada 5 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

20:45 AP’DEN UKRAYNA KARARI

Avrupa Parlamentosu, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda düzenlenen olağanüstü oturumda Ukrayna’nın AB üyeliğine destek veren karar tasarısını kabul etti.

20:35 SPUTNİK VE RT’NİN YOUTUBE KANALLARI AVRUPA’DA ERİŞİME KAPATILDI 

ABD merkezli teknoloji devi Google, Rusya-Ukrayna savaşında Rusya’nın “propaganda ve yanlış bilgi yaymasını önlemek” amacıyla Rus devletine bağlı basın organları RT ve Sputnik’in Youtube kanallarını Avrupa’da erişime kapattığını duyurdu.

Çin merkezli video paylaşım platformu TikTok da benzeri bir adım atarak söz konusu kanalların hesaplarını Avrupa’da erişime kapattı.

20:26 ZELENSKİ VE BİDEN TELEFON GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve ABD Başkanı Joe Biden telefonda konuştu. AFP’nin aktardığına göre, Zelenski telefon konuşmasında Biden’e “Saldırganı en kısa sürede durdurmalıyız” dedi.

19:07 “İSTANBUL’U TERCİH EDERİZ”

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar,  “Bugün Ukrayna’nın güneyindeki bazı şehirler işgalcilerin kontrolüne geçti. Daha önce Rusça konuşan bölgelerimiz şu an Rusya’dan nefret ediyor. Rusya’nın bu savaştan ne istediğine dikkat çekmek istiyorum. Dünkü müzelere toplantısı ön toplantıydı. Rus tarafından daha önce ifade edilen talepler geldi. Silahları bırakıp teslim olun gibi. Bu müzakere toplantısı Rus tarafının barışa dönmek istemediğini gösterdi. Bizim cevabımız çok net. Ukrayna’yı teslim etmeyeceğiz. Biz de  bu savaşa son vererek barışçıl şekilde bunların çözülmesinden yanayız. Müzekarenin İstanbul’da yapılmasını tercih ederiz.” dedi.

18:54 UKRAYNA’DA TV KULESİ VURULDU, TELEVİZYON YAYINLARI KESİLDİ

Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan televizyon yayın kulesini hedef aldı. Sosyal medyaya düşen görüntülerde kuleden dumanlar çıktığı görüldü. Ukrayna İçişleri Bakanlığı da Kiev’de bulunan TV kulesinin hedef alındığını doğrularken, televizyon yayınlarının kesildiğini duyurdu.

18:50 RUSYA: UKRAYNA GÜVENLİK SERVİSİ’Nİ VURACAĞIZ

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan “Ukrayna Güvenlik Servisi’nin Kiev’deki binasını vuracağız” açıklaması yapıldı. Açıklamada, saldırı amacının “Rusya’ya karşı enformasyon saldırılarını engellemek” olduğu belirtildi. TASS haber ajansı da bakanlığın, bina yakınlarındaki konutlara tahliye çağrısında bulunduğunu aktardı.

Açıklamada, “Rusya karşıtı enformasyon saldırılarının önünü kesmek adına, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin teknoloji tesislerine yüksek hassasiyetli silahlarla saldırılar düzenlenecektir. “Ukraynalı milliyetçiler tarafında Rusya karşıtı provokasyonlar gerçekleştirmeye ikna edilmiş Ukrayna vatandaşlarına ve bu tesislerin yakınlarında yaşayan Kiev sakinlerine, evlerini terk etmeleri çağrısını yapıyoruz” denildi.

18:43 RUSYA’DAN VATANDAŞLARINA İŞ DIŞINDA SEYAHATE ÇIKMAMA UYARISI

Rusya Federal Havacılık Kurumu, uçuş yasakları nedeniyle vatandaşlara yurtdışına çıkmamalarını tavsiye etti. Ülkeye dönenlerin ise aktarma yapabileceği ülkeler arasında Türkiye de sıralandı.

18:30 ‘UÇUŞA YASAK BÖLGENİN NATO’NUN GÜNDEMİNDE DEĞİL’

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklamalarda bulundu. Johnson, Ukrayna’da Rus güçleriyle savaşmayacaklarını bildirdi. Johnson, Ukrayna’da uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin NATO üyelerinin gündemlerinde olmadığını söyledi.

18:10 AKAR, ŞOYGU İLE GÖRÜŞÜP ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi yaptı. Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ukrayna bağlamındaki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Bakan Akar tarafından tahliyeler dahil insani durumun iyileştirilmesi için bir ateşkese olan acil ihtiyaç vurgulandı. Bununa birlike Türkiye’nin bölgede barış ve insani yardım için çalışmaya devam edeceği ve bu amaçla üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu ifade edildi.

16:46 RUSYA GÖRÜŞMELERİNİN İKİNCİ TURU 2 MART’TA

Ukrayna basını, ikinci barış görüşmesinin yarın olacağını duyurdu. Tass haber ajansının Ukrayna basınına dayandırdığı haberinde, Rusya ile Ukrayna’nın ikinci barış görüşmesinin 2 Mart’ta (yarın) yapılacağı belirtildi.

16:26 UKRAYNA’NIN BAŞVURUSU KABUL EDİLDİ

Avrupa Parlamentosu, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılım başvurusunu kabul etti. Özel bir kabul prosedürü başlatıldı.

15:30 LEYEN: UKRAYNALILARI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Leyen: Putin’in bombalarından kaçmak zorunda kalan Ukraynalıları memnuniyetle karşılıyoruz.  Bugün Rusya’nın yaptıklarına nasıl tepki verdiğimiz uluslararası sistemin geleceğini belirleyecek.

15:00 ZELENSKİ’DEN AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski “Vatanımız, özgürlüğümüz, Avrupa değerleri için savaşıyoruz. Dün 16 çocuk öldü. Rusya Devlet Başkanı askeri operasyon diyor. Bu ölen çocuklar askeri noktalarda mı çalışıyordu?” açıklamasında bulundu.

14:03 VISA VE MASTERCARD’TAN YAPTIRIM

Visa ve Mastercard, Rus finans kurumlarını engelleyeceğini açıkladı.

13:40 BÜYÜKELÇİLİKLERİ GERİ ÇAĞIRDI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna’nın Gürcistan ve Kırgızistan büyükelçilerini geri çağırdığını bildirdi.

12:58 RUSYA’DAN NÜKLEER SİLAH AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Ukrayna’da nükleer silahların görünmesini önlemek için olası tüm tedbirleri aldığını söyledi.

12:45 660 BİN KİŞİ ÜLKEYİ TERK ETTİ

BM, Rusya – Ukrayna savaşının başlamasından bu yana 660.000’den fazla kişinin Ukrayna’dan kaçtığını söyledi.

12:30 RUSYA KİEV SINIRINDA

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, Rus güçlerinin Kiev ve Harkov’a kuşatma yapmaya çalıştığını söyledi.

12:15 UKRAYNA’DAN RUSYA’YA ‘SAVAŞ SUÇU’ GÖNDERMESİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, silahsızlanma konferansında Rusya’nın şehirleri bombardımana uğratmak, çok sayıda sivili öldürmek ve yaralamak gibi savaş suçları işlediğini söyledi.

12:09 SPUTNİK: ÇALIŞANLARIMIZIN TWİTTER’DA ETİKETLENMESİ CADI AVIDIR

Sputnik haber ajansının basın ofisinden yapılan açıklamada, Twitter’ın, Sputnik çalışanlarının hesaplarını ‘Rusya devletine bağlı medya’ şeklinde etiketlemeye başlaması ‘cadı avı’ olarak değerlendirildi.

AB kısıtlama kararı verdi, gazetecilerin hesapları fişlendi

12:08 ZELENSKİ: GÖKYÜZÜNÜ KAPATIN

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı.

11:50 UKRAYNA’NIN FÜZELERİ BİTİYOR

Sputnik’te yer alan habere göre; Politico, ABD büyükelçisine atıfta bulunarak, Ukrayna’nın Stringer ve Javelin tanksavar füzelerinin bitmek üzere olduğunu, Kiev’in daha fazla silah istediğini yazdı.

11:25  OPERASYON PLANLANANDAN HIZLI İLERLİYOR

Rusya’nın tanıdığı Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Donetsk bölgesinin tamamını Ukrayna güçlerinden almak için Rusya’nın desteği ile düzenledikleri operasyonun, planlanandan daha hızlı ilerlediğini kaydetti.

11:10 İRAN’DAN AÇIKALAMA

İran dini lideri Ayetullah Hamaney, Ukrayna’nın ‘ABD’nin yarattığı krizlerin kurbanı’ olduğunu dile getirdi. Televizyon konuşmasında Hamaney, Tahran’ın savaşın sona erdirilmesini desteklediğini, ancak çatışmanın kaynağının kim olduğunun fark edilmesi gerektiğini söyledi.

10:50 64 KM’LİK ORDU KİEV’E GİDİYOR

ABD’li Maxar Technologies şirketi, Rusya’nın Kiev’e doğru yaptığı kara harekatına dair fotoğrafları paylaştı. Zırhlı araçlar, tanklar, toplar ve diğer lojistik araçlardan oluşan 64 kilometre uzunluğundaki konvoyun Kiev’in eteklerine ulaştığı tespit edildi. Konvoyun Kiev’e 43 km mesafedeki Antonov Hava Üssü’nden Ukrayna’nın Prisbyrsk kentinin kuzeyine kadar uzandığı bildirildi.

10:00 KHARHOV’DE PATLAMA

Ukrayna’nın ikinci şehri olan Harkov’da Rus füzesinin bölgesel hükümet karargahına isabet etmesi sonucu meydana gelen büyük patlamada en az 10 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

 

09:40  RUSYA’DAN İSVİÇRE’YE YAPTIRIM

Rusya, İsviçre’nin yolcu uçaklarına kısıtlama getirdi.

09:35 MÜLTECİ SAYISI 350 BİN

Polonya İçişleri Bakanı Yardımcısı, Rus saldırısı başladığından beri Ukrayna’dan yaklaşık 350 bin mültecinin Polonya’ya sığındığını söyledi.

08:51 RUS ORDUSU KHERSON’DA

Rus ordusu Ukrayna şehri Kherson’a ulaştı. Belediye başkanı Igor Kolykhayev ‘Rus ordusu Kherson’un girişlerine kontrol noktaları kuruyor’ dedi.

08:48 AVUSTRALYA’DAN 50 MİLYON DOLARLIK YARDIM

Avustralya Ukrayna’ya 50 milyon ABD doları değerinde silah yardımında bulunacağını açıkladı. Başbakan Scott Morrison “Füze ve mühimmat göndererek anavatanlarını savunmalarına yardımcı olmak istiyoruz” dedi, “Rusya’ya avantaj sağlamamak için” gönderilecek silahlara dair detay vermedi. Morrison hükümeti 25 milyon dolarlık insani yardım vaadinde de bulundu.

08:45 ZELENSKİ SİYASETÇİ DEĞİL

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Beşar Caferi, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin bir politikacı olmadığını, Batı’nın kendi siyasi figürünü yarattığını ve onu stratejik çıkarları için bir piyon olarak kullandığını savundu

08:21 ÇİN VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDİYOR

Ukrayna’daki Çin Büyükelçiliği, ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Elçilik ilk grubun dün ülkeyi terk ettiğini söyledi. Çin basınında bu kişilerin Moldova’ya geçen Çinli öğrenciler olduğu aktarıldı.

08:16 UKRAYNALI 70 ASKER ÖLDÜ

Ukrayna’nın Sumi bölgesinin yöneticisi Dimitro Zhivitski, Pazar günü Ohtırka kentine düzenlenen bombardıman sonucu 70 civarında Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

 

06:05 SİRENLER YENİDEN ÇALDI

Sabah erken saatlerde Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sirenler yeniden çalmaya başladı

03.05 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Ukrayna’daki sivil kayıpların ölçeğinin ve altyapı tahribatının “ilk günlerde bile endişe verici” olduğunu söyledi.

01.05: ZELENSKİ’DEN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna’nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi.

00:25: FACEBOOK’TAN RUSYA’YA KISITLAMA

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Ukrayna’ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik’e Avrupa Birliği (AB) genelinde erişimi kısıtlayacak.

00.24: ABD VE NATO’DAN ÖNLEM ÇALIŞMASI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Doğu Avrupa’da Rusya ile ABD ve NATO kuvvetleri arasında muhtemel karşılaşmalar ve kazaları önlemek için “çatışma önleme mekanizması” kurmanın yollarını aradıklarını ancak Rusların henüz bu konuyla ilgilenmediğini açıkladı.

00.05: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DEN AYIRMA İSTEĞİ

Rusya Federasyonu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebizia, ABD’nin 12 Rus diplomatının 7 Mart’a kadar ülkeden ayrılmasını istediğini bildirdi.

00.04: ABD’DEN RUSYA GÖRÜŞMESİ

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda Kanada, Japonya, Avrupa ve NATO liderleriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Biden bugün ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik gerekçesiz saldırısını görüştü” ifadesi kullanıldı.