Mutluluk endeksinde ilk 100’e giremeyen Türkiye daha da geriledi

Yayın tarihi: 19 Mart 2022 Cumartesi 10:59 am - Güncelleme: 19 Mart 2022 Cumartesi 10:59 am

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) tarafından hazırlanan Dünya Mutluluk Endeksi dünyanın en mutlu ülkelerini açıkladı. Finlandiya, Danimarka ve İzlanda listenin başını çekerken Türkiye ilk 100 ülkenin arasına bile giremedi.

Savaş, göç, pandeminin arasında dünya halkları için son yıllar epey zorlu geçti. Zorlu geçen sürecin arasında ise Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN), Dünya Mutluluk Endeksi’ni hazırladı.

Raporu hazırlayan editörlerden John Helliwell ”Sürpriz bir şekilde, Gallup’un anketinde mutluluk ve iyilikle ilgili verilen cevaplarda olumlu bir artış var” dedi.

Helliwell CNN’e demecinde “Bağış yapmak, gönüllü olmak özellikle 2021’de, pandemi öncesine veya 2020’ye göre dünyanın tüm bölgelerinde çok büyük miktarda arttı” ifadelerini kullandı. Rapora göre ‘iyilik’ değerlendirmeye alınan bütün kategorilerde arttı.

10’uncu yılını dolduran endeks, 150 ülkeden gelen anket verilerinden yararlanıyor. Verilere göre pandeminin ikinci yılında stres ve endişe azaldı.

EN MUTLU ÜLKE FİNLANDİYA

Endeksin raporunda bu sene de en üst sıraları kuzey ülkeleri doldurdu. Türkiye ise sekiz basamak gerileyerek 112’nci oldu.

Finlandiya ve İskandinav ülkeleri listede artık zirveyi bırakmıyor ama beşinci kez üst üste birinci olan Finlandiya bu yıl arayı daha da açtı.

İLK 20 ÜLKE

Finlandiya
Danimarka
İzlanda
İsviçre
Hollanda
Lüksemburg
İsveç
Norveç
İsrail
Yeni Zelanda
Avusturya
Avustralya
İrlanda
Almanya
Kanada
ABD
Britanya
Çekya
Belçika
Fransa
Geçen yıl beşinci olan Kanada, 10 sıra geriye gitti. Fransa yirminci olarak şu ana kadarki en iyi sıralamasını elde etti.

TÜRKİYE GİDEREK MUTSUZLAŞIYOR

Değerlendirmede ülkelerin kişi başına düşen gelir, alım gücü, sosyal haklar, özgürlükler gibi kriterlerin baz alındığı listede Türkiye sekiz basamak gerileyerek 112’nci oldu.

SON 10

137. Zambiya

138. Malawi

139. Tanzanya

140. Sierra Leone

141. Lesotho

142. Botswana

143. Ruanda

144. Zimbabve

145. Lübnan

146. Afganistan

Metin Şentürk neden en mutlu Fenerbahçeli olduğunu açıkladı