Türkiye, İsveç ve Finlandiya mutabakatının tarihi belli oldu! İlk görüşme Finlandiya’da

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 10:12 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 Cuma 10:22 pm

NATO’ya katılım süreçleri başlayan İsveç ve Finlandiya, Türkiye ile ortak mutabakat görüşmelerinin ilk toplantısı 26 Ağustos’ta Finlandiya’da yapılacak.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç devlet televizyonu SVT’ye yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın, Türkiye ile ortak mutabakat görüşmelerinin ilk toplantısının Finlandiya’da yapılacağını belirtti.

Bakan Haavisto’nun danışmanı Tomi Nyström ise ülkelerin ilk toplantının en kısa zamanda yapılmasını istediğini belirterek, “Toplantı, ağustos ayında Finlandiya’da yapılacak” ifadelerini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada ise 26 Ağustos’ta bu mekanizmanın ilk toplantısının gerçekleştirileceği kaydedildi.

ÜÇLÜ MUHTIRA BİR NATO BELGESİ MİYDİ?

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in çok sayıda terör örgütü mensubunu bulundurması ve PYD’yi PKK’dan ayrı görmesi sebebiyle üyelik başvurularını onaylamayacağını açıklamıştı. İspanya’da düzenlenen NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin endişelerini gidermeye yönelik üçlü muhtıra imzalanmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun kayıtlarına PKK, YPG, PYD ve FETÖ’nün terör örgütü olarak girdiğini iddia etmişti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, imzalanan üçlü muhtıranın açıkça bir NATO belgesi olmadığını dile getirmişti. Stoltenberg “O bir NATO belgesi değil” demişti.

 

 

ABD Senatosu’ndan Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine onay! Bir senatör ‘hayır’ oyu verdi