Müşterilerini Mobil uygulamalarla izlediler!

Yayın tarihi: 5 Haziran 2022 Pazar 9:00 am - Güncelleme: 4 Haziran 2022 Cumartesi 1:49 pm

Kanadalı düzenleyiciler Çarşamba günü, Burger King ile aynı çok uluslu şirkete ait popüler bir fast-food zinciri olan Tim Hortons’un 2019’da mobil uygulamasını müşterilerinin hassas konum verilerini izlemek ve toplamak için değiştirdiğini tespit etti.

Kanada’nın gizlilik komisyoncusu tarafından yürütülen bir araştırma, gerçekten de, Radar adlı ABD merkezli bir şirketin yardımıyla Tim Hortons’un müşterilerinin konumları hakkında “birkaç dakikada bir” veri toplayabildiğini buldu.

Düzenleyiciler, “sürekli ve geniş” olarak tanımlanan koleksiyonun nihayetinde meşru bir amaca hizmet etmediğini ve “Tim Hortons’un kahve ve diğer ürünlerinin daha iyi hedeflenmiş tanıtımından elde etmeyi umduğu faydalarla orantılı olmadığını” buldu.

 

“Tim Hortons, müşterileri hakkında çok büyük miktarda son derece hassas bilgi toplayarak çizgiyi açıkça aştı. Kanada Gizlilik Komiseri Daniel Therrien, her gün birkaç dakikada bir insanların hareketlerini takip etmenin açıkça uygunsuz bir gözetleme şekli olduğunu söyledi.

mobil uygulama

Hükümetin şirkete yönelik soruşturması, Financial Post’taki bir gazetecinin Tim Hortons uygulamasının GPS koordinatlarını beş ayda 2.700’den fazla kez kaydettiğini iddia etmesinin ardından 2020’de başladı. Gazeteci James McLeod, izlemenin uygulama kullanımda değilken bile gerçekleştiğini söyledi.

 

Uygulama, McLeod’u, Toronto’da uçağa binerken ve kuzeninin düğünü için bir Winnipeg oteline giriş yaparken, Ontario’nun kırsalındaki ebeveyninin çiftliğini her ziyaret ettiğinde takip etti. “Beni rahatsız etti,” diye yazdı McLeod. “Tim Hortons beni daha kaç kez kontrol etti? Kahve siparişi uygulamam tüm hareketlerimi mi izliyordu?”

Tim Hortons yaptığı açıklamada, gizlilik komisyoncularının raporunun mevcut uygulamasında herhangi bir değişiklik önermediğinin altını çizdi. Financial Post’un hikayesinden sonra, şirket “proaktif olarak coğrafi konum teknolojisini kaldırdı” dedi.

British Columbia’nın bilgi ve gizlilik komiseri Michael McEvoy, “Bu araştırma, kuruluşlara, sırf pazarlama stratejinize uyduğu için müşterilerinizi gözetleyemeyeceğiniz konusunda güçlü bir mesaj gönderiyor” dedi. “Bu tür bilgi toplama yalnızca yasayı ihlal etmekle kalmaz, aynı zamanda müşterilerin güvenini de tamamen ihlal eder.”

 

Nisan 2021’de Apple, kullanıcılara uygulamaların konumlarını izlemesini engelleme ve bu bilgileri üçüncü taraflarla paylaşma seçeneği sunan bir güncelleme sunmuştu. Analitik firması AppsFlyer tarafından Ekim ayında yayınlanan bir rapora göre, iPhone kullanıcılarının yaklaşık üçte ikisi seçenek sunulduğunda izlemeyi devre dışı bıraktı.

Tayvan, Rusya ve Belarus’a çip ihracatını yasakladı