Mustafa Şentop’tan ‘yeni anayasa’ açıklaması

Yayın tarihi: 3 Şubat 2021 Çarşamba 1:15 pm - Güncelleme: 3 Şubat 2021 Çarşamba 3:31 pm

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili, “Böyle bir çağrı heyecan verici. Partilerin tutumlarını görmek istiyoruz” dedi. Şentop, Enis Berberoğlu kararı üzerinden  Anayasa Mahkemesi’ne yüklendi, “Burada AYM tabiri caizse bir çağrı, bir bildiri yapıyor. Bu AYM’nin görev ve yetkileri arasında yok. Öğüt vermesi açıkça yetki aşımıdır” ifadesini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından başlayan yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Daha önce de bir uzlaşma komisyonunun oluştuğunu, kendisinin de AKP’yi temsil ettiğini hatırlatan Şentop, “Anayasanın yarısı civarında hükümlerde tam mutabakat sağlanmıştı. ‘Anlaştığımız maddeleri geçirelim’ çağrısı olmuştu. Böyle bir çağrı heyecan verici. Yeni anayasa, yepyeni. Şu anki anayasada bulunmayan hükümlerden oluşan anayasa anlamına gelmiyor” diye konuştu.

“PARTİLERİN TUTUMLARINI GÖRMEK İSTİYORUZ”

Benimsenen, yerleşmiş hükümlerin bulunduğunu belirten Şentop, şöyle konuştu: “Önemli olan anayasanın paradigması, Meclis tarafından yapılması. Üzerinden çok zaman geçti. Yeni bir anayasayı tartışmak, müzakere içerisinde olmanın olumlu olacağını düşüneceğim. Daha önceden uzlaşma komisyonu kurulmuştu. Yeni anaysa tartışması bir heyecan verici. Partilerin tutumlarını görmek istiyoruz. Yeni anayasa demek mevcut anayasadan tamamen farklı demek olmuyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanı partilidir. Başkanlık sistemi ve cumhurbaşkanlığı sistemi aynı anlama geliyor.”

AYM’NİN ENİS BERBEROĞLU KARARI

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu kararı ile ilgili de konuşan Şentop, “Meclis’e kesin hükmün ortadan kalktığına dair bir karar gelmesi ve bunun Genel Kurulda okutulması gerekir” ifadesini kullandı.

AYM kararında “siyasi bildiri denilebilecek” bir bölüm olduğunu iddia eden Şentop, “AYM, hüküm kısmında TBMM şunu yapmalıdır diye bir karar vermiş değil. Burada AYM tabiri caizse bir çağrı, bir bildiri yapıyor. Bu AYM’nin görev ve yetkileri arasında yok. Öğüt vermesi açıkça yetki aşımıdır” dedi.

Şentop, şöyle devam etti: “Türkiye’de zaman zaman görevini yapmayan kurumlar olabilir. Yargı kurumları da yanlış yapabilir kasten yapabilir vesaire ama bir hukuka aykırılık söz konusuysa başka hukuka aykırılıklar içerisine girmeye gerek yok. Bunu hukuk düzeni içerisinde gideriyoruz. Bazen zaman alabilir. Bazen süreç uzayabilir ama sonuçta hukuk sistemi hukuk kuralları içerisinde bu hukuka aykırılığı gidermek mümkün” diyen Şentop, devamında da, “Herkesin yapması gereken de budur. Bir hukuka aykırılık var diye başka hukuka aykırılıklar geliştirerek yapmak yeniden ayrı sorunlar ortaya çıkartıyor. Haklı pozisyondaki kararları da bu sefer bazı açılardan haksız pozisyona düşürüyor. Anayasa Mahkemesi’nin de bu kararla bunu yaptığını açıkça söylemek isterim”

BOĞAZİÇİ EYLEMLERİ

Şentop, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör protestolarına ilişkin olarak da “Profesyonellerin organize ettiği eylemler olduğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

“200 MİLLETVEKİLİ AŞI OLACAK”

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı başlayan aşı çalışmalarına da değinen Şentop, “Yeni aşılar da geldi. Muhtemelen bir planlama yapılacak. Toplamda yaklaşık 200 milletvekiline aşı yapılması söz konusu olacak” bilgisini verdi.