Mustafa Bozbey tepki çeken atamayla ilgili konuştu: Bu konunun çok abartıldığını görüyoruz

Yayın tarihi: 8 Mayıs 2024 Çarşamba 4:05 pm - Güncelleme: 8 Mayıs 2024 Çarşamba 4:05 pm

Yeğeni Furkan Bozbey’in belediyenin iştiraklerinden Bursa Kent Yapı İmar Bilişim Enerji’ye (BURKENT) yönetim kurulu başkanı olarak atanmasıyla tepki çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu konunun çok abartıldığını, gerçekten çok anlamsız hale dönüştüğünü görüyoruz. Tabii ki burada toplumun bir tepkisi var ya da duyarlılığı olmuştur, biz bunları dikkate aldık ve bu konuda zaten biz gerekli açıklamayı yaptık” dedi.

Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı’na seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gazetecilerin yeğeni Furkan Bozbey’in belediyenin iştiraklerinden Bursa Kent Yapı İmar Bilişim Enerji’ye (BURKENT) yönetim kurulu başkanı olarak atanmasıyla ilgili sorularını yanıtladı. Bozbey, şunları söyledi:

“BİZE GÖRE KAMUOYUNUN GÜNDEMİNDEN DE DÜŞTÜ”

“Dün gerekli açıklamayı yaptık. Biz yıllardır 20 sene yöneticilik yaptık. Nasıl yaptığımızı ve nasıl yönettiğimizi tüm Bursa biliyor. Ama bu konunun çok abartıldığını, gerçekten çok anlamsız hale dönüştüğünü görüyoruz. Tabii ki burada toplumun bir tepkisi var ya da duyarlılığı olmuştur, biz bunları dikkate aldık ve bu konuda zaten biz gerekli açıklamayı yaptık. Bununla ilgili söylenecek sözleri dün söyledik, şimdi de sizleri huzurunuzda da aynı şeyi söylemek istiyorum. Bugün konumuz tabi Marmara Belediyeler Birliği onun için buradayız. Bursa Büyükşehir Belediyesi gerçekten önümüzdeki süreçte yapacağımız hizmetlerle görevdeyiz. Onun da zaten 15 yaklaşık 18- 20 günü ancak görevde olduk. Çünkü mazbatamızı geç almıştık. Belediyeyi altısında ancak teslim alabildik. Araya bayram girdi bayram sürecinin ardından çalışmalar başladı. Biz bir kere insani boyutu bırakmadan, insan anlayışını bırakmadan hem personelimizle hem çalışanlarımızla hem oradaki yetkililerle bir araya gelip Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar ne yaptığını, brifing alarak ve ne yapmak istediğini öğrenerek tabii ki orada üst düzeyde çalışma  arkadaşlarımızın da mutlaka liyakatli ve bu işleri yapan insanlardan olmasını gerektiğini de bilen biri olarak geçmişte 20 sene yöneticiliğim var. Bu konuyu bilen biri olarak kimlerin hangi işi daha iyi yapacağını bilen biri olarak, çeşitli atamalar gerçekleştirdik. Ve bu yöneticilerin her biri liyakatli. her biri de kendi işlerinde daha önce Nilüfer Belediyesi’nde çalışmış ve başarılara imza atmış, Nilüfer’e sadece Bursa’da değil Türkiye’de örnek haline getirmiş o çalışma arkadaşlarımız. Bunlardan gayri bir şey yok. Diğer taraftan şirketlerle ilgili değerlendirmede evet toplumsal anlamda yine orada da farklı değerlendirmeler yaptık. Liyakatli insanları, gerçekten liyakatli, güvenilir insanları oraya getirmeye çalıştık. Neticede şirketlerde yapılan birçok olay var. Bunların önüne geçmek bunların ortaya çıkarılmasını sağlamak ki bir kısmını paylaştım bunlar önemliydi. Bu anlamda bir atama konusu gündeme gelmişti. Daha kesinleşmemişti ama o konu durduruldu. Şu anda kamuoyunun gündeminden de bize göre düştü.”

Bozbey, “Yerine gelen yeni isim belli midir” sorusu üzerine “Meclis üyesi arkadaşlarımızdan bir tanesi gelecek. Şunu da yaptık bakın biz şirketlerde diğer partilerden de yönetimlerde bulunmasını sağladık. Ve ben bilhassa tüm partilerin grupta ve mecliste üyesi bulunan tüm partilerin başkanlarını, il başkanlarını arayarak onlardan birer tane meclis üyesi talep ettim ve görevlendirilmek üzere şirketlerde yönetimlerim de görevlendirmek üzere. Bu kadar demokratik davranıyoruz biz” yanıtını verdi.

“25 MİLYARI AŞMIŞ BORÇ SÜREKLİ ARTIYOR”

Bozbey, “Söz konusu şirkete AK Partili bir meclis üyesi mi atanacak peki? Bunu mu anlamalıyız” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Yok yok, öyle bir şey yok. Şu var AK Parti Meclis üyesi vermedi. Dedi ki biz teşekkür ediyoruz. Biz daha önceki yönetimlerde muhalefete hiç yer vermemiştik. Aynen il başkanı söyledi. Onun söylediğini söylüyorum. Muhalefete daha önce hiç yer vermemiştik. Kendimiz oluşturmuştuk yönetimleri. Ama şimdi sizin bu nazik teklifinize teşekkür ediyoruz. Biz bulunmak istemiyoruz dedi. Diğer partilerden de bize üye verenleri çeşitli bazı şirketlerde yönetimlerde bulundurduk. Neden bunu yapıyoruz? Çünkü farklı partinin orada bir meclis üyesinin olması en azından denetim açısından önemli. Bunun için demokratça bir tavır sergiledik ve bunu yaptık, yaptığımız iş bu. Onun için aslında  bize göre gündem bitmiştir tamamlanmıştır. Ancak büyükşehirde dün açıkladığımız bazı konular var. Yani ben kamuoyunun gündemine bunların gelmesini beklerken farklı şeylerin hala sürdürülüyor olması tabi doğru değil. Yani düşünün orada yaklaşık borcu 25 milyarı aşmış ve borcun sürekli arttığını görüyoruz. Geçmişe yönelik yapılan işlerle ilgili ve faturaya bağlanmamış işlerle ilgili artan bir şey. Neler yapıldığını bir kısmını yüzde 60 – 70 civarında elde ettiğimiz verilerle konuştuk dün biz. O basın toplantısını açıkladık onu da. Daha da derinlemesine mutlaka bunlar araştırılacak, çıkacak ve yapılan yanlışları kamuoyuyla paylaştık, paylaşmaya devam edeceğiz. Ve üstelik her ay bir toplantı yapacağımızı da ifade ettik, bunu yapacağız. Çünkü hem geriye dönük, geçtiğimiz bir ayı değerlendireceğiz, hem de önümüzdeki bir ayda neler yapacağımızı da paylaşacağız. Bizim yönetim anlayışımız, demokratik bir yönetim anlayışıdır. Yıllarca Nilüfer’de bunu yaptık. Bursa Büyükşehir’de de aynı demokratik anlayışı orada da yaparak tabii ki Bursalıları gülümseteceğiz ve gülümsetmeye devam edeceğiz emin olun. Bu bu tür şeyleri zaten çok fazla tartışılması doğru değil. Biz neticede kamuoyu böyle bir şeyi oluşmuşsa biz o konuda duyarlılığımızı kamuoyu duyarlılığına sessiz kalamazdık, sessiz kalmadık nitekim.

‘GENEL MERKEZDEN TELKİN GELDİ Mİ’ SORUSUNA YANIT

Bozbey, “Genel Merkez’den bir telkin geldi mi” sorusu üzerine de şunları söyledi:

“Yok, öyle bir şey yok. Yani Genel Merkezimizden herhangi bir şey gelmedi. Neticede zaten tamamlanmamış bir süreçte böyle bir şeyin olması oradan geri çekilmemizi de sağlamış oldu. Ama diğer taraftan memuriyet bazında tüm arkadaşlarımızın ehil olduğunu, liyakatli olduğunu ve geldikleri görevlerde daha önce  başarılara imza atan arkadaşlarımız olduğunun altını çizmek istiyorum. Yani bunu çok net söylüyorum. Çünkü burada tartışılacak bir şey yok. Biz göreve geldiğimizde orada takdir edersiniz ki güvenilir ve bizi tanıyan en azından geçmişte beraber çalıştığımız üretimini, çalışkanlığını, liyakatini bildiğimiz insanlarla Büyükşehir’de daha güzel işlere imza atacağımızı inandığımız için o arkadaşlarımızla şu anda yol yürüyoruz. Ve bu da bizim aslında sorumluluğumuz kime karşı? Bursalılara karşı sorumluyuz bir taahhüdümüz var, sözümüz var Bursalılara. Hem sosyal projelerle ilgili, hem diğer projelerle ilgili, kentin tüm projeleriyle ilgili sözlerimiz var. Bunları yerine getirmenin yolu tabii ki inandığınız, güvendiğiniz, işi yapabilecek kabiliyette olan ve bu işi daha önce de yapmış ve başarmış üstelik de o belediyenin Türkiye’de örnek bir belediye olmasını sağlamış, o arkadaşlarımızı görevlendirdik. Başkasını görevlendirmedik ki biz. Sokaktan biri gelip de orada görev almadı. Onun için bunlar farklı değerlendirilebilir. Neticede biz önümüze bakıyoruz. Biz çünkü Bursa’yı yaşanabilir, aynı zamanda sorunlarının, var olan sorunlarının en aza indiği indirildiği bir kent yapma hedefine adım adım ulaşacağız, hedefimiz bu.”

Yeğenini belediye şirketine başkan yapan Mustafa Bozbey kararından vazgeçti

Kaynak: TELE1