Muson Güney Asya’da can almaya devam ediyor: Son yüzyılda ölü sayısı bin 200’e çıktı

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2019 Pazartesi 4:13 pm - Güncelleme: 15 Temmuz 2019 Pazartesi 4:34 pm

Muson yağmurları Nepal, Bangladeş ve Hindistan’ın kuzeydoğusunda sele neden oldu. Bangladeş’te en az 65 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi kayıp olarak kayda geçti, 38 kişi yaralandı. Hindistan’da ise 10 kişi öldü. Muson sezonu haziran ayında başlayıp eylüle kadar devam ediyor. Yağmurların etkili olduğu Güney Asya’da, son yüzyılda 1200’ü aşkın kişi sel, toprak kayması ve fırtınalar nedeniyle hayatını kaybetti.

Rohingya Müslümanlarının yaşadığı kamplarda da ölenlerin olduğu açıklanırken, Bangladeş’te milyonlarca kişi selden olumsuz etkilendi. Geçen perşembeden beri etkili olan muson yağmurlarının sel felaketine neden olduğu Nepal’de ise 1400 kişi arama-kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı.

‘DURUM ÇOK KRİTİK!’

Bangladeş, Çin ve Hindistan’dan geçen Brahmaputra Nehri taştı, Hindistan’ın Assam eyaletinde 1800’ü aşkın köy su altında kaldı. 1.5 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Eyaletin su kaynaklarından sorumlu bakanı Keşab Mahanta, “Durum çok kritik ve önümüzdeki günlerde yağışların sürmesi bekleniyor” dedi. Selin vurduğu bölgelerde yaşayanlar geçici olarak kamplara, resmi binalara yerleştirildi. Güvende olsalar bile bir şilte üzerinde oturan afetzedelerin çoğu sinirlerine hakim olamayıp gözyaşlarına boğuldu.

Hindistan’da vergi sorununa ‘isimli’ çözüm