‘Müsilaj’ TBMM Genel Kurulunda

Yayın tarihi: 27 Nisan 2022 Çarşamba 6:47 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2022 Çarşamba 6:47 pm

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Raporuna yönelik görüşme yapıldı. Meclis Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Demir, “İBB ileri biyolojik arıtma tesislerini yapamayacaklarını ifade ettiler. Biz de Marmara’yı kaderine bırakacak değiliz.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda, “Başta Marmara Denizi Olmak Üzere Denizlerimizdeki Müsilaj Sorununun Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu”na ilişkin görüşme yapıldı.

İYİ Parti Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, yakın zamana kadar müsilajın ne olduğunun kamuoyu tarafından tam olarak bilinmediğini belirterek, “Türkçe adına tam da uygun bir kıvama ve görüntüye sahiptir, en kolay anlaşılır şekilde ifade etmek gerekirse deniz suyundaki ısınma, durgunluk ve insanlar tarafından oluşturulan atıkların denizi kirletmesiyle meydana gelir; görüntüsü nedeniyle çevre halkına ve turizme olumsuz etkileri vardır ama en önemlisi Marmara Denizi’nin ölmekte olduğunun habercisidir.” ifadesini kullandı.

“BENİ KURTARIN, DİYE SESLENİYOR”

Bir bakıma, Marmara Denizi’nin bu görüntüyle “imdat” işareti vererek “beni kurtarın” diye seslendiğini belirten Nuhoğlu, Marmara kadar acil olmasa da yakın gelecekte Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyıları için de tehlikenin söz konusu olacağını söyledi.

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, komisyonun, Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin uyumlu çalışmasıyla sonuca ulaştığını ve alınması gereken önlemlerin 157 maddede verildiğini dile getirdi. Kalyoncu, “Bunların hepsinin temelinde ise kirleticilerin ortamdan uzaklaştırılması yatmaktadır. Yani Marmara Denizi’ni kirleten noktasal ve yayılı kaynakların bir an önce ortadan kaldırılması gerekmektedir. Aksi halde her ilkbahar ve sonbahar döneminde müsilaj oluşumuyla karşılaşabilmemiz muhtemeldir ki bugünlerde yine Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumuna dair haberler duymaktayız. Bunların sebebi; sıcaklık artışları, denizde meydana gelen su karışımları ve kirlenmedir.” şeklinde konuştu.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, TBMM Genel Kurulu’nun düşük yoğunluklu bir gününde bu kadar temel bir meselenin ele alınıyor olmasının son derece sorunlu olduğunu söyledi.

Marmara Denizi’nin şu anda “yoğun bakımda” olan bir deniz olduğunu belirten Turan, “Durumu olduğundan daha iyi göstermek de durumu olduğundan daha kötü göstermek de hiçbirimizin işine yaramayacaktır. Daha önce de benzer çalışmalar oldu, benzer araştırma komisyonları kuruldu. Bunlardan bir tanesi tabii, müsilaj için söylemiyorum bunu ama 1988’de çok yoğun balık ölümleri olduğunda kamuoyu dehşete kapıldı, o zamanın siyaset yapıcıları dediler ki: ‘Ya, buna bir bakalım. Bu gerçekten niye böyle oldu?’ O zaman da bir sonuç çıkmadı.” dedi.

İstanbul sahillerinde müsilaj korkusu