MÜSİAD’ın ardından MODOKO: Çalıştıracak işçi bulamıyoruz

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 12:45 pm - Güncelleme: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 12:58 pm

MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan vatandaşların ağır işlerde çalışmak istemediğini öne sürüp “Fabrikalarımızda çalıştıracak işçi bulamıyoruz” dedi. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı da “Maalesef Türkiye’de iş beğenmeme gibi bir durum var.” demişti.

Üretimdeki ve sektördeki sıkıntıları hakkında konuşan MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan faturayı işçiye kesti. Dünyada artarken Türkiye’de de enflasyonun artışını normal olarak değerlendiren çalışkan şirketlerdeki sıkıntıların çözümünün yurt dışından işçi getirip işleri bittiği zaman geri göndermek olduğunu savundu.

Fabrikaların üretim faaliyetlerinin düşmeye başladığını ve bunun satış fiyatlarına yansıdığını söyleyen Çalışkan, “İhracatımız mobilya kısmında artıyor ancak iç piyasada yüze 15 – 20 yavaşlama var.” dedi.

“İHRACAT REKORLARI KIRARKEN İTHALAT REKORLARI DA KIRIYORUZ”

Çalışkan sözlerine, “Dünyada enflasyon artıyor, bizde de artıyor. Makul seviyede artmasını sağlamamız gerekiyor. Sektörlere özel sektör temsilcilerinin içinde bulunduğu kurullarla sektörlerin sıkıntılarını tartışıp idareye bildirecek komisyonlar lazım. Bu şekilde hareket edildiği noktada çok daha hızlı çözümler üretip enflasyonun hızlı düşmesini sağlayabiliriz. Türkiye geçen ay ihracatta rekorlar kırarken aynı zamanda ithalat rekorları da kırıyoruz.” şeklinde devam etti.

“SAVAŞ NEDENİYLE RUSYA PAZARI’NIN TÜRKİYE’YE YÖNELMESİ AVANTAJ”

Çin’in kapanması ve Rusya pazarının Türkiye’ye yönelmesinin avantaj sağlarken ölçek sorununun olduğunu belirten Koray Çalışkan, Türk vatandaşlarının artık ağır işlerde çalışmak istemediğini belirtti. Çalışkan, “Bizim yurt dışından mesleki bilgisi olan insanları buraya alıp vatandaşlık vermeden işleri bittiği zaman göndereceğimiz sistemler kurmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Bir diğer sorunun şirket sayısının fazlalığı olduğunu söyleyen Çalışkan, “Bizde firma enflasyonu da var, gereksiz yere personel müsrifliği de var. 2-3 kişinin kurmuş olduğu firmalar ne kendilerine yarar sağlıyor, ne ekonomiye yarar sağlıyor, ne sektöre yarar sağlıyor. Ufak tefek düzenlemelerle personel sorununun çözüleceğini düşünüyorum.

MÜSİAD Başkanı: Türkiye’de iş beğenmeme gibi bir durum var